Na Hrvaškem letos prevladuje virus gripe A. Foto: Reuters
Na Hrvaškem letos prevladuje virus gripe A. Foto: Reuters

75 žrtev je občutno več kot v sezoni 2017/2018, ko je umrlo 29 ljudi, je objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Večina izmed smrtnih žrtev je iz rizičnih skupin prebivalstva, kot so starejši od 65 let in kronični bolniki.

Najnovejši podatki sicer kažejo občutno zmanjšanje števila obolelih z gripo. V zadnjem tednu so namreč prijavili za približno 3.000 manj na novo obolelih kot v tednu prej, ko je zbolelo več kot 8.000 ljudi.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je dejansko zbolelo približno 200.000 ljudi, glede na to, da zdravniško pomoč poišče četrtina obolelih. V letošnji sezoni jih je doslej k zdravniku prišlo nekaj manj kot 50.000.

V HZJZ-ju so še zapisali, da na Hrvaškem vsako leto zaradi zdravstvenih zapletov, povezanih z gripo, umre približno 500 ljudi, medtem ko je število uradno prijavljenih smrtnih primerov zaradi gripe precej manjše. Kot so pojasnili, je namreč težko natančno povedati, koliko ljudi je umrlo neposredno zaradi gripe. Precej pogostejši so primeri, ko je gripa posreden vzrok smrti, ker pri obolelih vodi v poslabšanje njihovih osnovnih bolezni.