Ajatola Ali Hamenej je za pet dni podaljšal rok za vložitev pritožb glede predsedniških volitev. Foto: EPA
Ajatola Ali Hamenej je za pet dni podaljšal rok za vložitev pritožb glede predsedniških volitev. Foto: EPA
Iran
Iranski varnostni organi naj bi odločno obračunali s protestniki. Foto: EPA
Teheran
Zaradi omejitev dela tujih novinarjev poročila o dogodkih v Iranu prihajajo predvsem prek spetlnih strani, kot sta Facebook in Twitter. Foto: Reuters
Nadaljevanje nemirov v Iranu

Odločen odziv protiprotestne enote in pripadnikov zloglasne milice Basidž je sprva ustavil proteste v Teheranu. Po dnevih nemirov je bilo v iranski prestolnici mirno, nato pa se je v bližini parlamenta zbralo okoli 200 protestnikov. Po poročanju televizijske hiše CNN naj bi varnostne sile protestnike s palicami pretepale kot živali in streljale v zrak ter jih skušale pregnati s solzivcem. Viri poročajo, da so varnostne sile pričakovale protestnike. Številni med njimi naj bi med brutalnim pretepanjem utrpeli zlome rok ali nog, med protestniki naj bi bile celo smrtne žrtve.

"Velika Britanija, ZDA in sionistični režim (Izrael) so v ozadju nedavnih nemirov v Teheranu," je izjavil iranski notranji minister. "Številni protestniki so imeli stike z ZDA, Cio in MKO-jem in od njih prejemajo finančno podporo," je še dodal. MKO (organizacija Mudžahedin Khalk) je izgnana opozicijska skupina.

Napete razmere v Iranu odmevajo tudi na MMC-jevem forumu. Vabljeni k razpravi.

Protesti so vrhunec dosegli v soboto, ko je bilo ubitih deset protestnikov. Privrženci opozicije pozivajo ljudi, naj v četrtek žalujejo za tistimi, ki so umrli v protestih.

Ajatola: Za nobeno ceno ne bomo popustili
Vrhovni iranski verski voditelj Ajatola Ali Hamenej je zatrdil, da ne bodo popustili pritiskom zaradi protestov proti spornim izidom predsedniških volitev. Dejal je, da je in bo še naprej vztrajal pri spoštovanju zakonov, in napovedal, da oblast in ljudstvo ne bosta popustila pritiskom za nobeno ceno.

Iranska državna televizija je sporočila, da je delno ponovno štetje glasov potrdilo volilni rezultat. Poraženi predsedniški kandidat Mihsen Rezaj je umaknil pritožbo zaradi domnevnih nepravilnosti na voliščih in kot razlog navedel občutljive politične ter varnostne razmere v državi. Zmagovalec volitev in dozdajšnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad naj bi po poročanju iranskih časopisov za nov štiriletni mandat prisegel med 26. julijem in 19. avgustom.

Obtožbe na račun zahodnih držav
Iranske oblasti so protestnike obtožile sodelovanja z zahodnimi državami, predvsem z Veliko Britanijo in ZDA. Na državni televiziji so celo prikazali prijete protestnike, ki so priznali, da so jih spodbujali zahodni mediji.

V konservativnih iranskih medijih so odgovornost za nasilje pripisali poraženemu predsedniškemu kandidatu Miru Hoseinu Musaviju, ki pa je že večkrat dejal, da njegovi privrženci niso krivi za nemire.

Iranski obveščevalni minister je sporočil, da je bilo nekaj ljudi z britanskimi potnimi listi vpletenih v nasilje po volitvah. Po njegovih besedah se je eden izmed prijetih izdajal za novinarja in je zbiral podatke za sovražnika.

Velika Britanija je v torek iz države izgnala dva iranska diplomata, kar je odziv na izgon dveh britanskih diplomatov iz Irana.

Obama: Iskanje grešnih kozlov je preživeto
V torek je v dozdajšnji najostrejši kritiki ameriški predsednik Barack Obama obsodil "nepravično" nasilje nad protestniki. Dejal je, da spoštuje iransko suverenost, vendar pa so ZDA in mednarodna skupnost po njegovih besedah osuple in ogorčene nad grožnjami, pretepanjem in aretacijam v zadnjih dneh.

Obama je zagotovil, da se ZDA ne bodo vmešavale v proteste, medtem ko je obtožbe o spodbujanju protestov označil za absurdne. "Ta preživeta strategija uporabe starih napetosti za iskanje grešnih kozlov v drugih državah se v Iranu ne bo več obnesla," je svoje prepričanje izrazil ameriški predsednik.

Iz iranske nogometne reprezentance so izključili štiri od šestih igralcev, ki so na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Južni Koreji v Seulu nosili zelene trakove v znak solidarnosti s protestniki.

Nadaljevanje nemirov v Iranu