Fotografij protestov je občutno manj kot v preteklih dneh, saj so oblasti veliko tujih novinarjev izgnale, drugim pa močno omejile delovanje. Foto: EPA
Fotografij protestov je občutno manj kot v preteklih dneh, saj so oblasti veliko tujih novinarjev izgnale, drugim pa močno omejile delovanje. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Novi-stari predsednik bo prisegel med 26. julijem in 19. avgustom. Foto: EPA
V Iranu se razmere zaostrujejo

Iranski vrhovni Svet varuhov je sicer predtem odločil, da večjih kršitev na volitvah ni bilo, zato ponovitve ne bo. Novi stari predsednik Mahmud Ahmadinedžad se že pripravlja na vnovično prisego. Kot poroča iranska državna televizija, naj bi prisegel enkrat med 26. julijem in 19. avgustom. Svet varuhov je predtem izločil možnost razveljavitve predsedniških volitev, ki so potekale 12. junija, rekoč da so bila poročila o nepravilnostih prijavljena pred glasovanjem, in ne po njem. "K sreči na zadnjih predsedniških volitvah nismo odkrili nobenih večjih nepravilnosti ali prevare. Zato ni nobene možnosti oz. podlage za razveljavitev izidov," je sporočil tiskovni predstavnik Sveta varuhov Abas Ali Kadkodahej.

London in Teheran: Izgon diplomatov, Obama znova kritičen
Velika Britanija je napovedala, da bo izgnala dva iranska diplomata, potem ko je Teheran izgnal dva britanska. Znova je nasilje v Iranu obsodil ameriški predsednik Barack Obama: "ZDA in mednarodna skupnost so zgrožene nad grožnjami, pregoni in priprtjem v zadnjih dneh. Ostro obsojam vsa našteta nepravična dejanja in skupaj z ameriškimi državljani žalujem za izgubo vsakega od nedolžnih življenj."

Njegova izjava je sledila izjavi generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, ki je v ponedeljek pozval k takojšnjemu vzdržanju nasilja nad protestniki. Iran je Bana že obtožil vmešavanja v notranje zadeve.

Zavrnil je tudi pritožbe, da so nekatera volišča svoja vrata zaprla predčasno, nekatera pa so podaljšala čas glasovanja. Svet varuhov je v ponedeljek sporočil, da so nepravilnosti evidentirali v 50 okrajih, a vseeno na koncu odločil, da niso dovolj ključne, da bi spremenile izid oz. ogrozile Ahmadinedžadovo zmago.

Iran je generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna obtožil vmešavanja v notranje zadeve, potem ko je v ponedeljek pozval k takojšnjemu vzdržanju nasilja nad protestniki.
Iransko notranje ministrstvo je ob tem potrdilo, da je bila volilna udeležba 85-odstotna. Kot je znano, so uradni izidi pokazali, da je Ahmadinedžad prejel 63 odstotkov glasov, njegov največji nasprotnik Mir Husein Musavi pa 33,5 odstotka; številni strokovnjaki pa so napovedovali ravno nasproten izid. Po objavi izidov, o katerih legitimnosti so podvomili številni, so v Iranu izbruhnili nemiri, ki trajajo že skoraj dva tedna.

Musavi je v nedeljo pozval svoje podpornike, naj na miroljuben način nadaljujejo proteste. "Dvig glasu proti lažem in prevaram je vaša pravica. S protesti kažete svoj upor in nasprotovanje, zato nadaljujte to."

Še eden izmed poraženih kandidatov Mehdi Karubi je pozval k žalovanju za mrtve protestnike. Do zdaj je bilo v protestih več kot 20 žrtev, ranjenih pa je več sto. 457 protestnikom so zaradi nasilja oblasti odvzele svobodo. V ponedeljek se je kljub prepovedi protestov in opozorilu iranske revolucionarne garde na ulicah Teherana zbralo okoli 1.000 protestnikov. Za "umiritev" protestnikov naj bi poskrbeli tudi pripadniki Basidža, iranske paravojaške organizacije.

V Iranu se razmere zaostrujejo