Foto:
Foto:

V soboto so predstavniki dveh skupin upornikov pogajanja za 24 ur protestno zapustili, saj so obtožili vlado v Kartumu, da še vedno podpira arabske milice.

V sporočilu predstavnikov Gibanja za pravico in enakost ter Gibanja za osvoboditev Sudana so zapisali, da je bilo v zadnjih nekaj dneh v vaseh, ki so jih napadli pripadniki milice džandžavid, ubitih najmanj 75 ljudi.

Afriška unija, ki posreduje med uporniki in sudansko vlado, je začela s preiskavo, ali vlada res krši premirje in arabskim milicam omogoča pobijanje temnopoltih kmetov v Darfurju.

Konec 30-dnevnega roka
O Sudanu bo v ponedeljek razpravljal Varnostni svet ZN-a, saj se izteče 30-dnevni rok, ki so ga v resoluciji dali sudanski vladi za končanje nasilja v Darfurju.

Varnostni svet ZN-a je v resoluciji, ki jo je sprejel 30. julija, od sudanske vlade zahteval, da v 30 dneh razoroži milice v Darfurju, preišče primere kršitev človekovih pravic in humanitarnim organizacijam omogoči vstop na območje. Če sudanska vlada tega ne bo storila, ji resolucija grozi s sankcijami.