Nekdanji general in voditelj države Pervez Mušaraf se je po štirih letih v Pakistan vrnil, da bi sodeloval na volitvah. Foto: Twitter
Nekdanji general in voditelj države Pervez Mušaraf se je po štirih letih v Pakistan vrnil, da bi sodeloval na volitvah. Foto: Twitter

Mušarafa so prijeli v njegovi hiši v bližini Islamabada, je po poročanju BBC-ja sporočila pakistanska Geo TV, Mušarafov odvetnik Akamr Afzal pa je ob tem pojasnil, da se je njegov klient sam predal sodišču. Po dveh dneh, ki jih bo preživel v hišnem priporu, se mora znova oglasiti na sodišču.

Sodišče je zanj v četrtek odredilo aretacijo, a je ob pomoči svojih telesnih stražarjev pobegnil. Po poročanju medijev, policisti generala, ko je zapuščal sodišče, niti niso skušali ustaviti. Iz njegovega štaba so pozneje sporočili, da je odločitev sodišča o aretaciji politično neupravičena in posledica želje po osebnem maščevanju.

Mušarafovi odvetniki so že napovedali, da bodo na vrhovnem sodišču še danes zaprosili za varščino. Proti nekdanjemu generalu sicer potekajo trije sodni postopki, sojenja pa je Mušaraf do zdaj spremljal s prostosti, saj je vsakič plačal varščino, v četrtek pa jo je sodišče zavrnilo.

Trije sodni postopki
Nalog za aretacijo je sodišče izdalo v povezavi z atentatom na nekdanjo premierko Benazir Buto, saj tožilstvo Mušarafu očita, da je bil z načrtom atentata seznanjen, a ni storil ničesar, da bi uboj preprečil, in zaradi njegovega poskusa zamenjave sodnikov leta 2007, ko je v državi razglasil izredno stanje. Med očitki tožilstva je tudi sum veleizdaje.

Nekdanji pakistanski predsednik se je v domovino vrnil pretekli mesec, da bi s svojo stranko sodeloval na volitvah, kar pa mu je sodišče prepovedalo. Kot je znano, se je Mušaraf na oblast povzpel leta 1999 z vojaškim udarom in državo vodil do leta 2008, ko jo je zapustil in štiri leta preživel v prostovoljnem izgnanstvu.

Grozijo tudi talibani
Poleg sodnih postopkov se mora Mušaraf spopadati tudi z drugimi grožnjami, saj so pakistanski talibani zanj večkrat izrekli grožnjo s smrtjo.