Kaj več od medijske pozornosti protestniki v zadnjih letih niso dosegli in v javnosti uživajo le majhno podporo. Foto: EPA
Kaj več od medijske pozornosti protestniki v zadnjih letih niso dosegli in v javnosti uživajo le majhno podporo. Foto: EPA

Shod v Moskvi je organiziral nekdanji svetovni šahovski prvak in eden izmed najostrejših kritikov Kremlja Gari Kasparov. Udeleženci shoda so protestirali proti ukrepom vlade med finančno krizo in proti nedavnim spremembam ustave, s katero so predsedniški mandat podaljšali s štirih na šest let.

Po poročanju prič so bili policisti do protestnikov zelo nasilni in so priprli tudi 50 nekdanjih sovjetskih častnikov, ki so se želeli pridružiti shodu. Med prijetimi je bil tudi pisatelj Eduard Limonov. Mestne oblasti so že prej opozarjale, da bodo preprečile proteste, saj organizatorji nimajo uradnega dovoljenja.

V Sankt Peterburgu je policija sto protestnikom preprečila, da bi se prebili do središča tega drugega največjega ruskega mesta. Pozneje je 500 protestnikov le uspelo priti do središča, kjer so se po eni uri mirno razšli.

Novo gibanje proti Putinu
Kasparov je v soboto skupaj s somišljeniki ustanovil novo opozicijsko gibanje Solidarnost, ki si je ime sposodilo pri poljskem sindikalnem gibanju iz 80. let prejšnjega stoletja, ki je bilo nosilec sprememb v vzhodnem komunističnem bloku. Gibanje je usmerjeno proti premierju Putinu in njegovemu spodkopavanju demokracije v državi, pravijo ustanovitelji.

G. V.