Privrženci PiS-a so se prejšnji teden zbrali pred sedežem Poljske tiskovne agencije PAP. Foto: EPA
Privrženci PiS-a so se prejšnji teden zbrali pred sedežem Poljske tiskovne agencije PAP. Foto: EPA

Odločitev sledi potezi poljskega predsednika Andrzeja Dude, ki je v soboto vložil veto na zakon vlade premierja Donalda Tuska, ki bi javnim medijem zagotovila subvencije za tri milijarde zlotov oziroma 690 milijonov evrov.

Po mnenju Dude, ki velja za zaveznika stranke PiS, je vlada namreč kršila ustavo, potem ko je prejšnji teden razrešila vodilne v državnih medijih. Ti so sicer v času vladavine PiS veljali za pristranske v korist vlade. Kot je dejal predsednik, bi morala vlada predtem spremeniti relevantno zakonodajo, česar pa ni storila.

"Po odločitvi poljskega predsednika, da ustavi financiranje javnih medijev, sem se odločil za likvidacijo poljske televizije, radia in tiskovne agencije PAP," je na omrežju X zapisal Sienkiewicz.

"S takšnim ravnanjem bomo v trenutnih razmerah zagotovili nadaljnje poslovanje teh družb, izvedli potrebno prestrukturiranje in preprečili odpuščanje zaposlenih v omenjenih družbah," je pojasnil. Ob tem je dodal, da lahko lastnik teh medijev, torej država, status likvidacije kadar koli prekliče.

Poteza bo po napovedih najverjetneje še poslabšala odnose med člani nove, proevropske in stare, konservativne poljske vlade.

Vlada trdi, da želi vzpostaviti nepristranskost

Poslanka PiS-a Joanna Lichocka je v izjavi na omrežju X zapisala, da "Tuskova vlada uničuje poljske medije". "Gre za dejanje, ki škoduje državi," je zatrdila.

Nova vlada je v začetku decembra ukinila državni informativni kanal TVP Info in odpustila vodstvene delavce državnih medijev, kar je utemeljila s ponovno vzpostavitvijo nepristranskosti.

Medijski analitiki in aktivisti za svobodo govora zatrjujejo, da pod prejšnjo vlado TVP ni deloval kot nevtralni ponudnik novic, kar bi moral biti po ustanovni listini, temveč kot vladni glasnik.

Po drugi strani v PiS-u trdijo, da spremembe nove vlade škodijo pluralizmu v medijih, saj odstranjujejo konservativni glas. Poleg tega so prepričani, da sredstva, s katerimi so bile spremembe izvedene, ne da bi zakon šel skozi parlament, niso bila zakonita. Tuskova vlada te trditve zavrača.

Vodja Dudovega urada je v sredo Sienkiewicza obtožil, da ravna kot "tipični agresor". "To je dokaz popolne nemoči oblasti, ki ni našla pravnega načina, da bi zamenjala oblast v teh družbah," je na X-u zapisal Marcin Mastalerek.

Na Poljskem razpustili javne medije