Mariusz Kaminski na tiskovni konferenci leta 2007, ko je bil še direktor protikorupcijskega urada CBA. Foto: EPA
Mariusz Kaminski na tiskovni konferenci leta 2007, ko je bil še direktor protikorupcijskega urada CBA. Foto: EPA

Kaminskega je sodišče na prvi stopnji leta 2015 obsodilo zlorabe položaja med letoma 2006 in 2009, ko je bil direktor vladnega protikorupcijskega urada CBA. V povezavi s preiskavami CBA-ja o korupciji na kmetijskem ministrstvu so ga obsodili na tri leta zapora in desetletno prepoved opravljanja javnih funkcij.

Vladajoča stranka PiS je trdila, da so bile obtožne politično motivirane. Še preden je nato prizivno sodišče razsodilo o primeru, je Kaminskega takrat novoizvoljeni predsednik države Andrzej Duda pomilostil. Ustavno sodišče je leta 2018 pomilostitev potrdilo.

Pred oktobrskimi parlamentarnimi volitvami so opozicijski politiki Državljanske platforme (PO) izrazili zaskrbljenost zaradi širitve pooblastil politiku, za katerega je sodišče odločilo, da je kriv zlorabe oblasti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kuchcinski odstopil zaradi afere z vladnim letalom

Kaminski je na položaju notranjega ministra nasledil Elzbieto Witek, ki je bila po odstopu Marka Kuchcinskega zaradi uporabe vladnega letala za zasebne namene pretekli teden imenovana za predsednico spodnjega doma poljskega parlamenta.

Predsednik Duda je na slovesnosti ob imenovanju Kaminskega zanj dejal, da je "pravi človek na pravem mestu". Kaminski bo ob tem obdržal svoj zdajšnji položaj ministra koordinatorja tajnih služb, na katerem je od leta 2015.