Dries van Agt se je proti koncu svoje kariere obrnil precej bolj na levo. Foto: EPA
Dries van Agt se je proti koncu svoje kariere obrnil precej bolj na levo. Foto: EPA

Čeprav še vedno redka, so evtanazijo za pare prvič zaznali v popisu vseh primerov leta 2020, ko so 26 ljudem odobrili evtanazijo hkrati z njihovimi partnerji. Številka se je prihodnje leto povzpela na 32, leta 2022 pa na 58.

Po navedbah nizozemskih medijev, na katere se sklicuje Guardian, je bil van Agt, ki je premierski stolček zasedal med letoma 1977 in 1982 ter bil prvi voditelj krščansko demokratske stranke CDA, sicer res katolik, a je s soprogo vedno ubiral svojo pot. Poročena sta bila 70 let, on pa ji je vedno rekel "moje dekle".

Forum za pravičnost, propalestinska skupina, ki jo je van Agt vzpostavil v svojih poznejših, bolj levo usmerjenih letih, je novico o smrti zakoncev objavila prejšnji teden. "Umrla sta skupaj in z roko v roki," so sporočili.

Na Nizozemskem so evtanazijo uzakonili leta 2002. Foto: Reuters
Na Nizozemskem so evtanazijo uzakonili leta 2002. Foto: Reuters

Direktor Foruma za pravičnost Gerard Jonkman je za državno televizijo NOS povedal, da sta bila oba zelo bolna, a “se nista mogla posloviti brez drugega”. Van Agt si ni nikdar povsem opomogel po možganski krvavitvi leta 2019.

Elke Swart, predstavnica centra Expertisecentrum Euthanasie, ki izpolni željo po evtanaziji okoli tisoč ljudem letno na Nizozemskem, je poudarila, da se vsaka želja parov po skupni smrti temeljito preuči, vsak prosilec pa se obravnava ločeno. “Zanimanje za dvojno evtanazijo narašča, a je še vedno redko,” je povedala. “Popolno naključje je, da dve osebi hkrati neznosno trpita brez obetov za olajšanje – in da si oba zaželita evtanazijo.”

Evtanazija in samomor s pomočjo sta na Nizozemskem zakonita od leta 2002, a pod šestimi pogoji, vključno z neznosnim trpljenjem, da ne obstaja nobeno upanje na izboljšanje in da gre za dolgoletno, neodvisno željo po smrti. Željo mora odobriti še drugi strokovnjak, večino evtanazij pa potem opravi družinski zdravnik.

Čeprav pari predstavljajo le majhen delež smrti s pomočjo evtanazije – 8720 primerov oz. 5,1 odstotka vseh smrti na Nizozemskem leta 2022 – Fransien van ter Beek, predsednica sklada za evtanazijo NVVE pravi, da mnogi ljudje izražajo željo, da bi umrli z ljubljeno osebo. “Ampak se to ne zgodi zelo pogosto, ker ne gre za lahko pot.”