Foto:
Foto:
Predstavniki upornikov ne odstopajo od svojih zahtev.

Powell je nagovoril zunanjepolitični odbor senata in mu sporočil svoje ugotovitve. Pohvalil je prizadevanja Afriške unije in pozval Združene narode, naj formalno raziščejo dogajanje v Darfurju.

Označitev krize v Darfurju za genocid bi lahko vplivala na razvoj dogodkov v Varnostnem svetu ZN-a. Ta naj bi odločil o novi ameriški resoluciji, ki predvideva gospodarske sankcije, če sudanska vlada ne bo ustavila nasilja arabskih milic. Poleg tega bi z resolucijo podaljšali mandat opazovalcev Afriške unije, ki nadzorujejo premirje.

Sankcije vključujejo tudi prepoved trgovanja s sudansko nafto. Sudan proizvede 320.000 sodčkov nafte dnevno, med kupci pa sta tudi članici VS-a Kitajska in Pakistan, ki novi resoluciji nasprotujeta.

Pogovori pred propadom
Mirovni pogovori v Nigeriji so se medtem ustavili, saj obe strani vztrajata pri svojih zahtevah. Dva tedna trajajoči pogovori so tako tik pred propadom.

Predstavniki upornikov zahtevajo prepoved preletov čez Darfur, razorožitev provladnih džandžavidov in neodvisno mednarodno telo, ki bo nadziralo zlorabljanje človekovih pravic. Vladni pogajalci se zavzemajo za sočasno razorožitev milic in upornikov ter nasprotujejo napotitvi novih enot AU-ja v Sudan.

Sudan: Predvolilna poteza ZDA
Namestnik predsednika sudanskega parlamenta Angelo Beda je dejal, da želi ameriška administracija dobiti glasove na prihajajočih predsedniških volitvah. "Vojna v južnem Sudanu je divjala 20 let, v Darfurju pa traja šele leto in pol in že jo je ves svet označil za genocid," je bil ogorčen Beda. V omenjeni vojni, ki je trajala od leta 1983, je umrlo okoli dva miljona ljudi.