Poljska je ena najbolj katoliških evropskih držav. Foto: EPA
Poljska je ena najbolj katoliških evropskih držav. Foto: EPA

Sodišče v Strasbourgu je razsodilo, da odločitev družbe, ki jo je podprlo tudi britansko sodišče, pomeni kršitev veroizpovedi.

Koptska kristjanka Nadia Eweida iz Londona je od leta 1999 delala za British Airways, kjer je moralo žensko osebje v skladu s pravili oblačenja britanske družbe med drugim nositi bluzo z visokim ovratnikom in nobenega vidnega nakita.

Eweida se je leta 2006 odločila, da nosi križec na vidnem mestu in zaradi nespoštovanja pravilnika so jo nato odpustili.

Britansko sodišče je ugotovilo, da Eweida ni bila žrtev verske diskriminacije, pri British Airways pa so kljub temu spremenili pravilnik glede oblačil zaposlenih in dovolili tudi nošenje verskih simbolov, kot sta križ in Davidova zvezda, na vidnem mestu. Odpuščena Eweida se je na delovno mesto vrnila februarja 2007.

Glede na razsodbo sodišča v Strasbourgu je bila v primeru tožnice kršena svoboda veroizpovedi. Britansko sodišče je namreč pri odločanju o odločitvi British Airwaysa preveč upoštevalo željo delodajalca po prisotnosti določene podobe znamke glede na "željo tožnice do izražanja vere".

Po drugi strani sodišče ni ugodilo tožbi treh drugih britanskih kristjanov, ki so prav tako trdili, da jim je delodajalec kršil pravico do veroizpovedi.

Gre za primer medicinske sestre, ki na delovnem mestu prav tako ni smela nositi verižice s križcem, zakonskega svetovalca, ki homoseksualnim parom ni bil pripravljen nuditi terapij s področja spolnega življenja, in matičarke, ki ni hotela izvajati obreda sklenitve civilnih partnerstev za istospolne pare.

Križ lahko ostane
Na Poljskem je sodišče zavrnilo zahtevo po odstranitvi križa iz parlamentarne dvorane, ki sta ga leta 1997 sredi noči namestila konservativna poslanca.

Po mnenju okrožnega sodišča v Varšavi križ v preteklosti ni naletel na neodobravanje, saj ga je sprejela večina Poljakov, zato ne krši njihovih pravic.

Sodišče je hkrati kaznovalo proticerkveno gibanje Palikot, ki ga vodi nekdanji tajkun Janusz Palikot in je sprožilo primer pred sodiščem. Obtožilo ga je, da poziva k strpnosti, a ne sprejema verskih simbolov.

Konservativni poljski politiki so pozdravili odločitev sodišča in sporočili, da to odraža prepričanje večine Poljakov.