Preiskovalci želijo ugotoviti motiv za napade, ki jih je Ziyed Ben Belgacem izvedel v soboto. Foto: EPA
Preiskovalci želijo ugotoviti motiv za napade, ki jih je Ziyed Ben Belgacem izvedel v soboto. Foto: EPA
Letališče Orly
Letališče Orly po incidentu že normalno obratuje. Foto: EPA

Preiskovalci skušajo bolje razumeti motiv 39-letnega francoskega državljana Ziyeda Bena Belgacema, ki je v soboto najprej zjutraj streljal in ranil policista med nadzorom prometa, nakar je grozil in streljal tudi v baru, v katerem je preživel predhodni večer, zatem pa se je odpravil na letališče Orly, kjer je napadel trojico vojakov, ki je patruljirala na letališču. Ko je odvzel orožje vojakinji, sta ga vojaka ustrelila.

Tožilec Francois Molins, pristojen za terorizem, je dejal, da ima napadalec obsežno policijsko kartoteko zaradi vrste kaznivih dejanj in se je radikaliziral v zaporu v letih 2011 in 2012. "Odložite orožje, tu sem, da umrem za Alaha. V vsakem primeru bodo ljudje umrli," naj bi pred napadom na letališču dejal vojakom. Ob tem je Ben Belgacem v nahrbtniku nosil pločevinko z bencinom in tudi kopijo Korana, islamske svete knjige.

Na truplu napadalca bodo zdaj opravili obdukcijo, ki naj bi med drugim pokazala, ali je bil pod vplivom drog ali alkohola. Ob preiskavi njegovega stanovanja v pariškem predmestju Garges-les-Gonesse v soboto popoldne so našli mačeto in majhno količino kokaina.

Po prvem napadu se je opravičil očetu
Oče in brat napadalca sta preiskovalcem povedala, da ju je Ben Belgacem kontaktiral po prvem incidentu, ko je napadel prometnega policista. Očetu se je po telefonu opravičil in dejal, da je "naredil nekaj neumnega" s policistom, nato pa hitro prekinil pogovor. Oče je nato odšel na policijsko postajo, kjer so ga pozneje obvestili o sinovi smrti.

Za francoski radio Europe 1 je oče zagotovil, da njegov sin ni bil terorist. "Moj sin ni bil terorist. Nikoli ni molil in pil je. To se zgodi, če si pod vplivom alkohola in marihuane," je dejal.

Promet je že stekel
Potem ko so letališče Orly, drugo največje pariško letališče, po napadu začasno zaprli in iz stavbe evakuirali okoli 3.000 ljudi, je promet v soboto že stekel. Danes so na letališču povedali, da promet poteka precej normalno, čeprav morajo potniki še vedno računati na manjše, okoli 20-minutne zamude.

Okoli 100 ljudi, ki v soboto niso mogli na letalo, je prespalo na letališču na posteljah, ki jih je priskrbel upravljavec. Še med 100 in 200 jih je prenočilo v hotelih, v katere so jih namestile letalske družbe.

Marine Le Pen obtožila vlado
Predsednica skrajno desne stranke Nacionalna fronta in predsedniška kandidatka ter evropska poslanka Marine Le Pen je bila v soboto zelo kritična do varnostne politike francoske vlade, saj naj bi bila Francija preobremenjena z nasiljem, kar naj bi bila posledica ravnanj popustljive vlade. Francoski premier Bernard Cazeneuve je njene obtožbe zavrnil. Kot je dejal, morajo politično odgovorne osebe v luči zaostrenih varnostnih razmer kazati dostojanstvo.

V Franciji vladajo izredne razmere po seriji terorističnih napadov, v katerih je od januarja 2015 umrlo več kot 230 ljudi.