Clegg je napovedal največje politične spremembe v zadnjih 178 letih. Foto: EPA
Clegg je napovedal največje politične spremembe v zadnjih 178 letih. Foto: EPA

V prvem odmevnejšem govoru po oblikovanju nove vlade je vodja liberalnih demokratov napovedal reforme, ki bodo državljanom prinesle večji nadzor nad delom države, s čimer si želijo povrniti zaupanje državljanov, ki si ga je britanska politika v veliki meri zapravila z lanskimi finančnimi škandali poslancev.

Clegg je obljubil, da bo koalicijska vlada politiko naredila transparentno in decentralizirala moč v državi. "Velika Britanija je bila nekdaj zibelka moderne demokracije, danes pa je po nekaterih merilih ena najbolj centraliziranih držav v Evropi," je dejal.

Reforma volilnega sistema
Vlada konservativcev in liberalnih demokratov naj bi ustavila dejavnosti v povezavi z uvajanjem novih biometričnih osebnih dokumentov, saj ti namreč državni proračun stanejo dobrih pet milijonov funtov.

Strožje bo varovanje podatkovnih baz z osebnimi podatki, napovedujeta pa se tudi revizija protiteroristične zakonodaje in reforma volilnega sistema, o kateri bodo državljani odločali na referendumu.

Namestnik premierja je obljubil, da bodo imeli volivci možnost odpoklica podkupljivih poslancev in izvoliti tudi poslance lordske zbornice na podlagi proporcionalnega volilnega sistema.

Liberalni demokrati so na volitvah zasedli tretje mesto in vlado oblikovali z zmagovalci - konservativno stranko novega premierja Davida Camerona. Koalicijsko vlado so sestavili, ker nobena stranka ni dobila absolutne večine in Britanci so tako prvič po drugi svetovni vojni dobili koalicijsko vlado.