Prevzem bo izpeljan v kombinaciji z denarjem in delnicami. Foto: Reuters
Prevzem bo izpeljan v kombinaciji z denarjem in delnicami. Foto: Reuters
Ameriška telekomunikacijska družba AT&T želi utrditi svojo moč na medijskem trgu. Foto: Reuters

Če bo posel, vreden 85 milijard dolarjev (78 milijard evrov) izpeljan, odobriti ga morajo še ameriški regulatorji trga, bo to največji prevzem leta. Prevzem naj bi bil končan do konca leta 2017, in sicer v kombinaciji z denarjem in delnicami; za vsako delnico Time Warnerja je AT&T pripravljen plačati 107.50 dolarjev (98,7 evrov).

Ameriška telekomunikacijska družba AT&T bi s tem dobila nadzor nad nekaterimi pomembnimi televizijskimi mediji in filmskim studiem Warner Bros, s čimer bi lahko določene filme in serije ponujal ekskluzivno prek svojih spletnih portalov, kar pa bi verjetno prineslo velike spremembe tako na trgu kinodistribucije kot pri ponudnikih kabelske televizije. Poleg omenjenih televizijskih programov CNN, HBO in TNT bi prevzem vseboval še program Discovery, AMC, Netflix in CBS.

Svež pristop k medijem
Direktor giganta AT&T Randall Stephenson je dejal, da pri državnih regulatorjih ne pričakuje večjih zapletov: "To je popoln spoj dveh podjetij, ki imata komplementarno moč, ki lahko prinese svež pristop k medijem in delovanju te industrije, tako za uporabnike, snovalce vsebin, distributerje in oglaševalce".

Zanimivo, direktor Time Warnerja Jeff Bewkes je v preteklosti nasprotoval prevzemu družbe - leta 2014 je bil proti prodaji ameriški multinacionalni medijski korporaciji Twenty-First Century Fox Inc., ki je zanj ponujala 80 milijard dolarjev (73 milijard evrov).

Donald Trump bi preprečil prevzem
kot rečeno, sklenitev pogodbe bodo podrobno preučili ameriški protimonopolni organi. Že na namigovanja, da se AT&T zanima za nakup družbe Time Warner, pa se je odzval republikanski predsedniški kandidat Donald Trump. Zatrdil je, da bi kot predsednik preprečil posel, češ da gre za preveliko kopičenje moči in vpliva na medije.

Telekomunikacijska družba AT&T, katere vrednost je ocenjena na nekaj več kot 218 milijard evrov, je v preteklosti že izvedla nekaj potez, s katerimi je namignila, da želi na trgu postati močan medijski igralec, kot je bil prevzem največjega ameriškega ponudnika satelitskih televizijskih programov Direct TV za 48,5 milijarde dolarjev (43 milijard evrov).