Število prihodov prebežnikov v Italiji se je letos znova povečalo. (fotografija je simbolična) Foto: EPA
Število prihodov prebežnikov v Italiji se je letos znova povečalo. (fotografija je simbolična) Foto: EPA

Kot sporočajo nevladne organizacije, so protesti izbruhnili zaradi slabih razmer, v katerih so prebežniki prisiljeni prebivati.

Nekateri prebežniki so med protestom zažigali vzmetnice, odeje in svoje osebne predmete ter obmetavali varnostno osebje. Zaradi protesta so morali posredovati policisti, ki so tudi vzpostavili mir v centru.

Nevladne organizacije in aktivisti že dlje časa opozarjajo na slabe razmere v centru, v katerem je sicer trenutno nastanjenih 87 ljudi. Kot trdijo, naj bi prebežniki že več tednov živeli brez ogrevanja in brez tople vode.

Stavba naj bi bila polna smeti, številna okna pa razbita. Organizacije menijo, da razmere v "objektu, ki je narejen iz kletk, niso primerne niti za živali v živalskem vrtu", poročajo italijanski mediji.

"Najostreje obsojam nasilje, ki so ga zagrešili nekateri v centru za pridržanje v Gradišču ob Soči. Zahvaljujem se policiji, ki je nemudoma posredovala, da bi preprečila nasilje in zagotovila varnost ljudi," je na omrežju X zapisal italijanski notranji minister Matteo Piantedosi.

Proteste je obsodil tudi podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini. "Do tistih, ki mislijo v naš dom prinesti ogenj in nasilje, ne sme biti nobene strpnosti. Takojšen izgon," je še dodal.