Dimne bombe pred črnogorskim veleposlaništvom v Beogradu naj bi odvrgli navijači Crvene zvezde. Foto: Zajem zaslona
Dimne bombe pred črnogorskim veleposlaništvom v Beogradu naj bi odvrgli navijači Crvene zvezde. Foto: Zajem zaslona
Sorodna novica Črnogorski premier odstavil ministra zaradi zanikanja genocida v Srebrenici

Na znani ulici v središču Beograda Knez Mihailova je v ponedeljek za hip zavladalo pravo izredno stanje, ko so okoli 18. ure nekateri protestniki, domnevno naj bi bili trije navijači nogometnega kluba Crvena zvezda, vrgli dimne bombe. Nič hudega sluteči pešci so bili v trenutku oviti v gosti dim in v paniki pobegnili v sosednje ulice. V incidentu ni bil nihče poškodovan.

Kot je na Twitterju zapisal RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin, so "alarmi po trgovinah zvonili še več kot pol ure. Še dobro, da imajo ljudje maske".

Razrešitev ministra

Protestnike je razjezila odločitev črnogorskega premierja Zdravka Krivokapića, ki je že sprožil postopek za odstavitev ministra za pravosodje Vladimirja Leposavića. Razlog je bila nedavna ministrova izjava, da bo genocid v Srebrenici, v katerem so bosanski Srbi julija 1995 pobili okoli 8000 Bošnjakov, priznal, "ko bo ta nedvoumno dokazan". Leposavić je obenem kritiziral Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je zaradi genocida v Srebrenici izreklo več sodb, saj da je izgubilo svojo legitimnost.

Črnogorski premier Krivokapić je pojasnil, da je Leposavića najprej pozval, naj prekliče svoje izjave ali odstopi, a je to zavrnil, zato ga bo zdaj "odstavil sam, da ohrani integriteto vlade. Nedopustno namreč je, da pravosodni minister razširja svoja zasebna stališča," je dejal.
35-letni pravnik Leposavić ne pripada nobeni vladni stranki, ampak je bil na mesto ministra decembra imenovan kot nestrankarski strokovnjak. Pred leti je bil sicer aktiven v nekaterih desno nacionalističnih strankah.

Njegove izjave o Srebrenici, ki jih je izrekel pred dvema tednoma v črnogorskem parlamentu, so naletele na oster odziv v Črni gori in širše v regiji. Za dodatna pojasnila v zvezi s tem je zaprosila Evropska komisija in večina veleposlaništev v Podgorici, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.