Puigdemont ostaja v Belgiji. Foto: Reuters
Puigdemont ostaja v Belgiji. Foto: Reuters
Joaquim Forn
Odstavljeni katalonski notranji minister Joaquim Forn se je vrnil v Barcelono. Foto: Reuters

V ponedeljek je španski generalni državni tožilec Puigdemonta in druge katalonske voditelje obtožil upora in nezakonitega prisvajanja javnih sredstev.

Na sodišču bi se morali zglasiti v četrtek in petek, v nasprotnem primeru pa bi za njih lahko izdali priporni nalog. To bi pomenilo, da Puigdemont ne bi smel sodelovati na predčasnih regionalnih volitvah v katalonski parlament, ki jih je španska vlada sklicala za 21. december.

Puigdemnot je v torek spregovoril na novinarski konferenci v Bruslju, kamor se je po njegovih besedah zatekel, da bi vprašanje Katalonije izpostavil v osrčju Evropske unije. Zatrdil je, da v Belgiji ne bo zaprosil za politični azil, a ni pojasnil, kakšni so njegovi nadaljnji načrti.

V pričakovanju zagotovil Madrida
Belgijski odvetnik Paul Bekaert, ki je v preteklosti branil pripadnike baskovske separatistične organizacije ETA in zastopa Puigdemonta, je dejal, da mu katalonski voditelj ni zaupal prihodnjih načrtov, vendar sam ne pričakuje, da se bo v naslednjih nekaj tednih vrnil v Španijo.

Na novinarski konferenci je Puigdemont dejal, da se bo vrnil v Španijo, ko bo dobil zagotovila vlade v Madridu.

V Barcelono so se v torek pozno zvečer iz Belgije vrnili trije ministri vlade Puigdemonta, ki so jih na mednarodnem letališču v Barceloni ljudje pričakali s španskimi zastavami in z vzkliki "v zapor z njimi".