Petkov shod podpornikov hutijevcev v Sani. Foto: Reuters
Petkov shod podpornikov hutijevcev v Sani. Foto: Reuters

Predstavnik hutijevcev Jaja Sari je sporočil, da so zadeli britanski naftni tanker Marlin Luanda, ki sicer pluje pod zastavo Marshallovih otokov. "Napad je bil neposreden in je povzročil ogenj na plovilu," je izjavil. Ameriška vojska je potrdila napad. Dodali so, da je raketa jugovzhodno od jemenskega pristanišča Aden zadela ladjo in povzročila požar. Posadka ni bila poškodovana, ladji so na pomoč priskočila druga plovila, ki so bila v bližini.

Hutijevci so pred tem prav tako v Adenskem zalivu izstrelili raketo proti ameriškemu rušilcu Carney, ki pa so jo Američani uničili. Pri tem ni bilo nobene škode na plovilu, je poročalo ameriško centralno poveljstvo.

Kot je nato poročala hutijevska televizijska postaja Al Masira, sta ameriška in britanska vojska izvedli dva zračna napada na pristanišče Ras Isa, ki je glavni izvozni terminal za nafto v Jemnu.

Povračilni napadi ZDA in Združenega kraljestva

Ameriške in britanske sile so doslej skupaj izvedle dva kroga napadov na hutijevske cilje v Jemnu, da zmanjšajo njihove zmogljivosti za napade na ladje v Rdečem morju. ZDA so poleg tega izvedle še več samostojnih napadov.

Hutijevci so začeli napadati ladje v Rdečem morju novembra. Trdijo, da s tem izražajo solidarnost s Palestinci v Gazi. Najprej so trdili, da so tarče ladje, povezane z Izraelom, kasneje pa so za legitimne tarče razglasili tudi ameriške in britanske ladje.

Napadi so številna ladjarska podjetja prepričali, da se izogibajo plovbi skozi Rdeče morje, kar je krepko povišalo stroške ladijskih prevozov po vsem svetu.