Foto:
Foto:

Anglikanska cerkev ima 70 milijonov vernikov po vsem svetu, številni konservativci pa so že ob odločitvi o posvetitvi Robinsona v škofa napovedali izstop iz te cerkvene skupnosti. Robinson ni prvi homoseksualni škof med episkopalci oziroma anglikanci in drugimi krščanskimi denominacijami, vendar je prvi, ki tega nikoli ni skrival.

V New Hampshiru v ZDA so v nedeljo na slovesnosti ameriške Episkopalne cerkve v škofa posvetili Gena Robinsona, prvega pripadnika te cerkve, ki priznava svojo istospolno usmerjenost. 56-letni Gene Robinson, ki že 14 let živi s svojim moškim partnerjem, je postal pomožni škof zvezne države New Hampshire in bo 7. marca prihodnje leto, ko se bo sedanji škof New Hampshirea Douglas Theuner upokojil, prevzel škofijo. Škof, ki je vodil obred, je sicer dovolil ugovora dveh duhovnikov, vendar je obred pred 4.000 verniki izpeljal do konca. Duhovnika, ki sta nasprotovala imenovanju, sta poudarila, da je homoseksualnost v nasprotju s Svetim pismom in cerkvenim naukom.

Nasprotniki imenovanja homoseksualnega škofa so se medtem zbrali v bližnji cerkvi in izvedli svoj obred ter napovedali ločitev od ameriške Episkopalne cerkve. Pred športno dvorano so se zbrali demonstranti, razdeljeni v dve skupini - na nasprotnike Robinsonovega imenovanja in zagovornike, mednje pa je stopila policija, da bi preprečila morebitne izgrede in nasilje.

Ameriška Episkopalna cerkev ima 2,3 milijona članov in je bila ustanovljena leta 1789. Cerkev je del mednarodne Anglikanske cerkve, ki ima po vsem svetu skupaj okrog 77 milijonov članov. Canteburyski nadškof Rowan Wiliams, ki velja za vodjo anglikancev, je v Londonu povedal, da bo čas zanesljivo zacelil delitve zaradi odločitve ameriških episkopalcev, vendar pa vsi niso enakega mnenja in nekateri anglikanski škofje po svetu grozijo s prekinitvijo stikov z ameriškimi brati.