Foto:
Foto:
Pogreb Palestinca v Gazi

Resolucijo ZN-a je Izrael že obsodil, saj naj bi omejevala pravice Judov do zavarovanja svoje države. Sodišče posreduje pri mednarodnih sporih in poda mnenje, ki ima tudi večjo pravno težo kot resolucija ZN-a, ki ni obvezujoča.

Izid glasovanja je bil 90 za, 8 proti in 74 vzdržanih. Predlog resolucije so pripravili Palestinci. Mednarodno sodišče v Haagu sicer ni obvezano, da poda svoje mnenje. Sodišče posreduje pri mednarodnih sporih in poda mnenje, ki ima tudi večjo pravno težo kot resolucija ZN-a, ki ni obvezujoča.

Izrael: "Usodo Palestincev krojijo teroristi"
Po mnenju tiskovnega predstavnika izraelskega premierja Ranana Gisina neuspeh palestinskih pogajanj dokazuje, da usodo Palestincev sedaj krojijo teroristi. Izraelski premier Ariel Šaron pa pravi, da je Izrael pripravljen zaustaviti napade, če Palestinci ustavijo svoje in če zavlada "popolni mir".

Skrajno islamistično gibanje Hamas je zaradi nadaljevanja izraelskih akcij na zasedenih ozemljih celo napovedalo nove napade v Izraelu. Hamas je sicer v osnovi pripravljen prekiniti napade na izraelske civiliste, a le če bo Izrael storil podobno. To pomeni izraelsko opustitev načrtnih ubojev skrajnih Palestincev, kakor tudi množičnih aretacij in rušenj hiš. A ker tega ni pričakovati, bo Hamas nadaljeval napade na izraelskem ozemlju.

Palestinske skupine niso za enostranske dogovore
Trinajst palestinskih skupin se v Kairu niso uspele dogovoriti o popolnem prenehanju napadov. Prenehanje namreč ne bi veljalo za izraelske vojake in judovske naseljence na Zahodnem bregu in na območju Gaze.

Izrael v pričakovanju novih napadov
Izraelske varnostne sile so danes zaradi novih podatkov obveščevalnih služb glede nevarnosti terorističnih napadov povišale stopnjo pripravljenosti na najvišjo točko. Policijske enote vzdolž meje z Zahodnim bregom in na območju severno od Tel Aviva so močno okrepili.
Ob vhodih v številna mesta so postavili cestne zapore, na katerih preverjajo avtomobile. Posledica tega so številni zastoji prometa.