Riceova si prizadeva za politično rešitev krize na palestinskih ozemljih. Foto: EPA
Riceova si prizadeva za politično rešitev krize na palestinskih ozemljih. Foto: EPA
Palestinski vojak
Nasilje med različnimi skupinami na palestinskih ozemljih se v zadnjem času močno stopnjuje. Foto: EPA

Voditelja sta se srečala v mestu Ramala na Zahodnem bregu, ameriška sekretarka pa je dejala, da ZDA zelo spoštujejo Abasovo vodstvo in si prizadevajo za ustavitev medpalestinskega nasilja. Dejala je, da vladno gibanje Hamas ni sposobno voditi mirovnega procesa in da ne more vladati regiji.

Riceova je dejala, da bo še povečala svoja prizadevanja za izboljšanje razmer, v katerih živi palestinsko ljudstvo, in da bo pritisnila na Izrael, da bi sprostil zaporo mejnih prehodov z Gazo. Predsednik Abas naj bi ji izročil okvirni načrt, na podlagi katerega naj bi Izrael skušala prepričati v zmanjšanje trgovinskih in turističnih zapor Gazi in Zahodnemu bregu.

Riceova je že na drugi bližnjevzhodni turneji v dveh mesecih, kjer si prizadeva vzpostaviti mir v pokrajini. Včeraj je obiskala Egipt, po srečanju z Abasom pa se bo sešla tudi z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom.

Pogajanja s Hamasom na mrtvi točki
Abas je sporočil, da so pogajanja s skrajnim gibanjem Hamas o vladi narodne enotnosti in spremembi politike do Izraela propadla. Dejal je, da Palestinci potrebujejo novo vlado, ki bo znala ukrotiti nasilje med različnimi frakcijami, in namignil celo na razpustitev Hamasove vlade.

V zadnjem spopadu med nasprotujočimi si stranmi na palestinskih ozemljih je bilo ubitih 12 Palestincev