Rusija uporablja poceni iranske drone za napade na ukrajinsko ozemlje daleč od prvih bojnih vrst. Foto: AP
Rusija uporablja poceni iranske drone za napade na ukrajinsko ozemlje daleč od prvih bojnih vrst. Foto: AP

Že od začetka ruske vojne v Ukrajini obe strani za napade uporabljata brezpilotne letalnike, pri čemer se Moskva zanaša na dobave v Iranu izdelanih letalnikov šahed.

Po besedah Belousova bo Rusija okrepila domačo proizvodnjo in bo do konca desetletja vsako leto izdelala 32.500 brezpilotnih letalnikov, kar je skoraj trikrat več od trenutne proizvodnje. Kot je še povedal, bodo v nacionalni projekt izdelave brezpilotnih letalnikov vložili skoraj 700 milijard rubljev oziroma 7,7 milijarde dolarjev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je lani dejal, da bi lahko brezpilotne letalnike uporabljali v skoraj vseh panogah in ne samo v vojski.

Kot piše Reuters, so ruski brezpilotni letalniki sprva povzročali težave ukrajinski zračni obrambi, saj jih je bilo težje odkriti kot rakete, medtem ko sestrelitev poceni izdelanih letalnikov z dragimi raketami zračne obrambe ni bila stroškovno najučinkovitejša strategija.

Ukrajina medtem intenzivno uporablja majhne brezpilotne letalnike FPV, ki so prvotno namenjeni civilni uporabi, a so jih ukrajinske sile predelale za uporabo na bojiščih kot poceni možnost za izvidniške naloge in napade na ruske enote, ki so nato kopirale ukrajinsko taktiko.

Decembra je Ukrajina napovedala, da v letu 2024 načrtuje proizvodnjo več kot 11.000 brezpilotnih letalnikov srednjega in dolgega dosega, poleg tega pa še milijon njihovih manjših različic.

11 žrtev v Pokrovsku

V sobotnem ruskem raketnem napadu v mestu Pokrovsk na vzhodu Ukrajine je umrlo 11 ljudi, je sporočil guverner ukrajinskega dela regije Doneck, ki je pod ukrajinskim nadzorom. Še 10 ljudi je bilo ranjenih."Enajst mrtvih, vključno s petimi otroki – to so za zdaj posledice udarcev na okrožje Pokrovsk," je Vadim Filaškin zapisal na Telegramu. Pokrovsk leži na ozemlju pod ukrajinskim nadzorom, približno 80 km severozahodno od Donecka, ruskega središča regije.

Ukrajinski vojak z razbitinami ruskega brezpilotnega letalnika. Foto: EPA
Ukrajinski vojak z razbitinami ruskega brezpilotnega letalnika. Foto: EPA

Napad na ruski poveljniški center

Ukrajinska vojska je sporočila, da je v nočnem raketnem napadu uničila ruski poveljniški center na letališču Saki na polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija.

"Letališče Saki: vsi cilji so bili zadeti," je dejal poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je njihov sistem zračne obrambe na Krimu ponoči sestrelil štiri ukrajinske rakete. Teh poročil ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinski napad se je zgodil dan po tistem, ko je Rusija zatrdila, da je nad Krimom sestrelila 36 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov.

Ukrajina je od začetka ruske agresije februarja predlani večkrat izvedla napade na ruske vojaške cilje na Krimu in pri tem poškodovala ali uničila ruske vojaške objekte.

Ukrajinske sile so med drugim z raketami zadele oporišče ruske črnomorske flote na Krimu, uničile pa naj bi tudi poveljniško ladjo črnomorske flote, raketno križarko Moskva in nazadnje desantno ladjo Novočerkask.

Tako ukrajinska kot ruska stran sta v preteklih dneh okrepili napade, medtem ko ruska agresija v Ukrajini traja že skoraj dve leti.

Kadirov ponuja zamenjavo ujetnikov

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je zahteval odpravo mednarodnih sankcij, ki so bile uvedene proti njegovi družini, v zameno za izpustitev 20 ukrajinskih vojnih ujetnikov.

Kot je v petek po poročanju ruskih medijev zatrdil Kadirov, so čečenski vojaki Ukrajince zajeli med spopadi v Donecku in Lugansku, ki si ju je Rusija nezakonito priključila jeseni 2022. V čečenski prestolnici Grozni je pokazal videoposnetek, na katerem naj bi Ukrajinci prosili za zamenjavo pod pogoji, ki jih je omenil.

Kadirov zahteva, da ZDA odpravijo sankcije proti članom njegove družine, vključno z materjo in hčerkami, proti njegovim konjem in zasebnim letalom v zameno za izpustitev ukrajinskih ujetnikov.

Kadirov naj bi po poročanju ruskih medijev seznam ujetnikov predal nekdanjemu ameriškemu obveščevalcu Scottu Ritterju, ki je dan prej prispel v Grozni.

Kadirov velja za enega najtesnejših privržencev ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je pred skoraj dvema letoma ukazal napad na Ukrajino.

Evropska unija in ZDA so uvedle sankcije proti Kadirovu in njegovi družini, ki vključujejo prepoved vstopa in zamrznitev premoženja na svojem ozemlju. Na Češkem so v okviru ukrepov zaplenili dragocenega konja, ki naj bi pripadel Kadirovu in je leta 2023 izginil v skrivnostnih okoliščinah.

Danska bo z zamudo dobavila letala F-16

Danska bo prva ameriška bojna letala F-16 Ukrajini dobavila v drugem četrtletju letošnjega leta, ko bodo ukrajinski piloti zaključili usposabljanje, je danes sporočilo dansko obrambno ministrstvo. Danska premierka Mette Frederiksen je lani poleti sicer izrazila upanje, da bi lahko letala Kijevu dostavili na prelomu leta.