Putin je v spremstvu gostitelja Bagapša (skrajno desno) obiskal tudi porodnišnico. Foto: Reuters
Putin je v spremstvu gostitelja Bagapša (skrajno desno) obiskal tudi porodnišnico. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Putin je Abhaziji, v kateri imajo prebivalci tudi ruske potne liste, obljubil tako vojaško kot finančno pomoč. Foto: EPA

Moskva je tako Južno Osetijo kot Abhazijo lani, nekaj dni po koncu gruzijsko-ruske vojne, priznala kot neodvisni republiki, tej potezi, ki jo je mednarodna skupnost sprejela z neodobravanjem, pa je do zdaj sledila le Nikaragva.

Dokler bo predsednik Sakašvili, miru ne bo
Putin je obiskal Abhazijo oziroma njeno prestolnico Suhumi le nekaj dni po prvi obletnici začetka spopadov. Po srečanju z abhazijskim predsednikom Sergejem Bagapšem je dejal, da novega spopada med Gruzijo, katere vodstvo je prozahodno usmerjeno, saj si prizadeva za članstvo v zvezi Nato, in Rusijo ne more izključiti, dokler bo v Tbilisiju glavni Mihail Sakašvili. Putin pa je tudi opozoril, da bi bil kakršen koli poskus Gruzije, da bi nad obema pokrajinama uporabila silo, po lanski vojni "veliko težji".

Ogledalo Abhazije:
- Neodvisnost razglasila leta 1999, a je Gruzija ni nikoli priznala
- Število prebivalcev: 250.000
- Jeziki: ruski, gruzijski, abhazijski
- Prestolnica: Suhumi
- Predsednik: Sergej Bagapš
- Površina: 8.432 km2

Napovedal je tudi prihod dodatnih ruskih sil v Abhazijo in finančno pomoč tej pokrajini na severozahodu Gruzije. "Zgradili bomo moderen varnostni sistem ob meji, z namenom povečanja varnostnih jamstev za Abhazijo in Južno Osetijo," je dodal Putin, ki je pred tem položil venec pred spomenik žrtvam vojne med abhazijskimi separatisti in gruzijsko vlado po razpadu Sovjetske zveze leta 1992 in 1993.

Abhazijske pokojnine iz ruskega žepa
Kremelj ima že zdaj v Abhaziji okoli tisoč svojih vojakov, v Južni Osetiji pa okoli 800, do
konca leta pa bo v vsako pokrajino poslal še dodatnih 1.500 mož. Po Putinovih besedah Rusija že zdaj prispeva v državno blagajno Abhazije in mnogim Abhazijcem plačuje tudi pokojnino.

Rusko vojaško navzočnost v obeh separatističnih pokrajinah Gruzija ves čas dojema kot nesporno kršenje njene ozemeljske celovitosti in suverenosti, tudi Putinov obisk Abhazije je gruzijski zunanji minister označil za "novo provokacijo in poskus destabilizacije Kavkaza".