'Če bi Evropa oblikovala učinkovita pravila, ki bi ustavila agresorje, Gruzija ne bi imela toliko predrznosti, da bi sprožila vojno proti ljudem v Južni Osetiji,' je dejal Medvedjev. Foto: Reuters
'Če bi Evropa oblikovala učinkovita pravila, ki bi ustavila agresorje, Gruzija ne bi imela toliko predrznosti, da bi sprožila vojno proti ljudem v Južni Osetiji,' je dejal Medvedjev. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev
Poudaril je nujnost razvoja informacijske tehnologije, telekomunikacij in raziskovanja vesolja. Foto: Reuters

Ruski predsednik je v svojem drugem nagovoru poslancev dodal, da Rusija za gospodarsko krizo ne sme obtoževati zunanjih dejavnikov, ampak se mora od gospodarstva, ki temelji na nafti in zemeljskem plinu, obrniti k "novi, višji ravni civilizacije".

"Konkurenčnost naše proizvodnje je na sramotno nizki ravni. Namesto prvobitnega, zastarelega gospodarstva, ki temelji na surovinah, moramo zato ustvariti 'pametno ekonomijo', ki bo ustvarjala edinstveno znanje, nove dobrine in tehnologije, ki bodo koristile ljudem. Moramo postati družba inteligentnih, svobodnih in odgovornih ljudi ter prenehati biti zastarela družba, v kateri vodje mislijo in se odločajo namesto ljudi." Dodal je, da je nastopil čas, da Rusija dobi status svetovne sile na povsem novih osnovah.

Napovedal je tudi sprostitev in poenostavitev vizne politike za tujce, ki želijo obiskati Rusijo, da bi s tem privabili tuje strokovnjake v državo. "Vizume je potrebno izdajati hitro in za daljše časovno obdobje."

Svoboda pomeni odgovornost
Posvaril je pred vsakršnimi poskusi spodkopavanja stabilnosti države pod pretvezo demokratičnih sloganov in napovedal, da bodo vsi skorumpirani uradniki morali v zapor. "Zakon velja za vsakega posameznika in za vse skupaj - za vladajoče stranke in za opozicijske. Svoboda pomeni tudi odgovornost in upam, da to vsi razumete."

Kupi nove vojaške opreme
Dotaknil se je tudi ruske obrambne strategije in napovedal, da bodo oborožene sile naslednje leto dobile več kot 30 novih balističnih jedrskih izstrelkov, 300 sodobno opremljenih oklepnikov, 30 helikopterjev, 28 letal, tri nove jedrske podmornice, eno korveto in enajst satelitov. Države je pozval tudi k novi pogodbi o evropski varnosti.

Govor Medvedjeva je iz prve vrste poslušal tudi premier Vladimir Putin, najvplivnejši in tudi najpriljubljenejši ruski politik, katerega prihod v dvorano v Kremlju so poslanci pospremili s stoječim ploskanjem.

Medvedjev želi svojemu predsedniškemu mandatu dati večji osebni pečat in se umakniti iz sence Putina, s katerim je tesno sodeloval zadnjih 18 let. Tudi z govorom naj bi posredno kritiziral Putina, vprašanje pa je, kako velik bo doseg njegovih začrtanih političnih in gospodarskih reform.