Čistilni servis je mladoletnike pošiljal na delo v obrate mesnopredelovalne industrije, med drugim v klavnice. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Čistilni servis je mladoletnike pošiljal na delo v obrate mesnopredelovalne industrije, med drugim v klavnice. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Podjetje Packers Sanitation Services je najmanj 102 otroka med 13. in 17. letom starosti poslalo na nočno delo, pri čemer so uporabljali nevarne kemikalije za čiščenje nevarne opreme za predelavo mesa, kot so žage in pripomočki za klanje živali, navaja ministrstvo za delo.

Zvezna delovna zakonodaja otrokom, mlajšim od 18 let, prepoveduje delo v obratih za pakiranje mesa. Prav tako mladoletnim prepoveduje delo po 21. uri. poleti in 19. uri med šolskim letom.

Podjetje je največje kazni dobilo zaradi dela pri podjetjih JBS USA v Nebraski in Minnesoti ter tovarni Cargill Inc v Kansasu. Ministrstvo za delo mesnopredelovalnih obratov ni obtožilo nepravilnosti.

Packers Sanitation Services je v odzivu sporočil, da imajo politiko "ničelne tolerance do zaposlovanja mladoletnikov". Izvedli so revizijo delovne sile in najeli odvetniško pisarno za pregled politike zaposlovanja.

Ministrstvo za delo je prvo tožbo proti podjetju sprožilo že novembra lani zaradi domnevnega zaposlovanja 31 otrok v treh mesnopredelovalnih obratih. V tožbi so takrat zapisali, da otroci niso tekoče govorili angleščine, pogovore z njimi pa so opravili v španščini.

Podjetje se je takrat zavezalo, da bo prenehalo pošiljati mladoletne na nezakonito delo, vendar je razširjena preiskava v naslednjih mesecih razkrila še večje nepravilnosti, zaradi česar so podjetje zdaj kaznovali z 1,5 milijona dolarjev kazni.

Tiskovna agencija Reuters je poročala, da je nezakonito delo otrok, zlasti migrantov, razširjeno tudi v tovarnah piščancev v Alabami in v podjetjih, ki zaposlujejo pogodbene delavce za Hyundai in Kio.