Umiritev napetosti: policist in protestnik sta si v Los Angelesu stisnila roki. Foto: Reuters
Umiritev napetosti: policist in protestnik sta si v Los Angelesu stisnila roki. Foto: Reuters
Policisti so v znak solidarnosti s protestniki pokleknili. Foto: Reuters
Policisti so v znak solidarnosti s protestniki pokleknili. Foto: Reuters

Kljub temu da je več kot 40 ameriških mest razglasilo policijsko uro, se je na ulice odpravilo na tisoče Američanov. V nekaterih mestih, kot je Los Angeles, so policisti in pripadniki Nacionalne garde v znak solidarnosti s protestniki skupaj pokleknili, navaja BBC.

20.000 ljudi na mirnem protestu v Houstonu
V Floydovem domačem mestu Houstonu se je mirnega protestnega shoda, na katerem so bili tudi člani Floydove družine, udeležilo blizu 20.000 ljudi, poročajo tamkajšnji mediji. Medtem je država Minnesota vložila tožbo proti policijskemu oddelku zaradi uboja Floyda, ki ga je 25. maja s klečanjem na njegovem vratu ubil policist Derek Chauvin. Kot je dejal guverner Minnesote Tim Walz, je cilj postopka izkoreniniti "sistematični rasizem, ki je globoko zakoreninjen".

Ameriški predsednik Donald Trump skupaj z ženo Melanio pri spomeniku nekdanjega papeža Janeza Pavla II. v Washingtonu. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump skupaj z ženo Melanio pri spomeniku nekdanjega papeža Janeza Pavla II. v Washingtonu. Foto: Reuters

Trumpov poklon policistu
Ameriški predsednik Donald Trump pa se je v torek poklonil temnopoltemu policistu Davidu Dornu, ki je bil ubit pred izropano trgovino v St. Louisu. 77-letni Dorn je od upokojitve leta 2007 delal kot šerif v manjšem mestu v Misuriju. "Naš največji poklon družini Davida Dorna, velikega policijskega kapetana iz St. Louisa, ki so ga zahrbtno umorili podli roparji," je med drugim dejal Trump.

Trump z ženo pri spomeniku nekdanjemu papežu, nadškof kritičen
Predsednik ZDA je predtem v torek skupaj z ženo Melanio obiskal nacionalni spomenik nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II. v Washingtonu, kjer je položil venec. Trumpovo potezo je kritiziral temnopolti katoliški nadškof Washingtona Wilton D Gregory, ki je Trumpu očital kršitev verskih principov, zlorabo in manipulacijo. Dodal je, da bi morali vsi katoličani braniti pravice vseh ljudi, tudi tistih, s katerimi se ne strinjajo.

Pripadnik ameriške tajne službe utrjuje ograjo pred Belo hišo v Washingtonu. Protestnica na drugi strani mu kaže iztegnjen sredinec. Foto: Reuters
Pripadnik ameriške tajne službe utrjuje ograjo pred Belo hišo v Washingtonu. Protestnica na drugi strani mu kaže iztegnjen sredinec. Foto: Reuters

Trump zavrnil kritike poziranja z Biblijo
Trump je v torek zavrnil kritike svojega ponedeljkovega poziranja z Biblijo pred episkopalno cerkvijo svetega Janeza v Washingtonu, ki so jo izgredniki v nedeljo poskušali zažgati. "Če so bili protestniki res tako miroljubni, zakaj so zažgali cerkev? Ljudem je bilo všeč, da sem odšel na ta zgodovinski kraj bogoslužja," je v tvitu zapisal Trump.

Upokojeni general Dempsey: Naši državljani niso sovražnik
Trump je v ponedeljek zagrozil z napotitvijo vojske na ulice, če se razmere ne bodo umirile. Pentagon je nato v torek sporočil, da je bilo v vojaška oporišča v Washingtonu nastanjenih približno 1.600 pripadnikov vojske, ki so pripravljeni za posredovanje, če bi bilo to potrebno. A upokojeni načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general marincev Martin Dempsey, je posvaril pred vojsko na ulicah. "Amerika ni bojno polje. Naši državljani niso sovražnik," je opozoril Dempsey.

Torkovi protesti v ZDA mirnejši kot pretekle dni

George Bush mlajši: Umor Floyda velika bolečina
Oglasil se je tudi nekdanji predsednik ZDA George Bush, ki je opozoril na problem rasizma v ZDA in dejal, da mu je surova zadušitev temnopoltega Floyda v Minneapolisu, ki jo je zagrešil policist, povzročila veliko bolečino. Izrazil je podporo protestom, ki so izbruhnili ne le po ZDA, ampak tudi po vsem svetu. Obenem pa je obsodil nasilje na protestih, ker "ropanje ni osvobajanje, uničevanje pa ni napredek". "Ta tragedija skupaj z drugimi podobnimi zastavlja vprašanje, kako naj končamo sistemski rasizem v naši državi. Edini način je, da poslušamo tiste, ki trpijo in žalujejo. Tisti, ki želijo te glasove utišati, ne razumejo, kaj pomeni Amerika ali kako lahko postane boljša," je dodal Bush.

ZDA: Strah pred širjenjem novega koronavirusa zaradi protestov

Vložene obtožnice proti policistom, ki so uporabili električni paralizator
Nemiri so že prispevali k spremembi odnosa do policijskega nasilja v ZDA. Tožilec v Atlanti je tako v torek vložil obtožnico proti šestim policistom, ki so v soboto zvečer nasilno potegnili iz avtomobila dva študenta in na njima uporabili električni paralizator, ko sta obtičala v prometu sredi protestov proti policijskemu nasilju. Županja Atlante Keisha Lance Bottoms je dva policista odpustila že v nedeljo, dva pa premestila na drugo delovno mesto. "Sedaj, ko so te pošasti odstranili z ulic in ne morejo ogrožati nikogar drugega, se počutim malce bolj varno," je izjavil 22-letni Messiah Young, ki so ga policisti pretepli skupaj z dekletom, 20-letno Taniyah Pilgrim.

V nemirih ubitih devet ljudi, prijetih več kot 5.600 protestnikov
V nemirih po državi je bilo do zdaj ubitih devet ljudi, prijetih pa več kot 5.600 protestnikov. V spodnji galeriji si oglejte nekaj utrinkov s torkovih protestov.

V ZDA že osmi dan zapored potekali protesti