Odnosi med Trumpom in Kellyjem naj bi se v zadnjem času drastično poslabšali. Foto: Reuters
Odnosi med Trumpom in Kellyjem naj bi se v zadnjem času drastično poslabšali. Foto: Reuters
Heather Nauert
Nekdanja novinarka Fox Newsa je doslej delala kot tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva pod vodstom Mika Pompea (desno). Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bo do konca leta vodja predsedniškega kabineta John Kelly zapustil delovno mesto. V zadnjih dneh so se pojavljale govorice, da so se odnosi med predsednikom in nekdanjim ministrom za domovinsko varnost drastično poslabšali, poroča BBC.

Trump je sicer v napovedi zamenjave sicer Kellyja označil za "odličnega človeka" in dodal, da bodo naslednika imenovali v naslednjih dneh. 68-letnega generala Kellyja je Trump premestil na mesto vodje urada, da bi prinesel vojaško disciplino v administracijo, iz katere so redno uhajale informacije. Tudi po imenovanju Kellyja uhajanje informacij ni popolnoma prenehalo.

Nikki Haley bo na mestu veleposlanice pri Združenih narodih zamenjala dosedanja tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva, 48-letna Heather Nauert. Njeno imenovanje mora sicer še odobriti senat. Trump je nekdanjo novinarko Fox Newsa označil za "izjemno nadarjeno, pametno in hitro".

Po zveznih volitvah je Trump odpustil pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa. Na njegovo mesto prihaja William Barr, "ugledni odvetnik", ki je bil na položaju že v 90. letih. Prav tako mora imenovanje odobriti še senat.

Pogoste menjave v Beli hiši
Gre le še za eno v vrsti rošad Trumpove administracije, ki jo predsednik sicer označuje za "dobro naoljen stroj". Predsednik je v svojem mandatu zamenjal tri svetovalce za nacionalno varnost, pet vodij komunikacij in kmalu tretjega vodjo urada.

Kelly ne bo več vodja Trumpovega kabineta
Kelly ne bo več vodja Trumpovega kabineta