"Trdno verjamemo, da kitajska komunistična partija ni pravočasno obvestila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o izbruhu epidemije. In tudi, ko jo je obvestila, ji je prikrila, kako nevaren je novi koronavirus," je bil kritičen Pompeo.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je na novinarski konferenci v Washingtonu komentiral nekaj najbolj aktualnih mednarodnopolitičnih vprašanj. Foto: Reuters
Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je na novinarski konferenci v Washingtonu komentiral nekaj najbolj aktualnih mednarodnopolitičnih vprašanj. Foto: Reuters

Pompeo je odvzem ameriških sredstev WHO-ju upravičil s tem, da generalni direktor zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus ni javno povedal, da Kitajska ni sledila pravilom. Napovedal je, da bodo ZDA dosedanjo mednarodno pomoč državam za boj proti koronavirusu, ki je vredna 775 milijonov dolarjev, nadgradile z dodatnimi 225 milijoni.

Pompeo pozval Kitajsko, naj zapre "mokre tržnice"
Pompeo je v poslanici ob dnevu Zemlje Kitajsko in druge države pozval, naj zaprejo tako imenovane mokre tržnice, kjer se trguje z vsemi mogočimi živimi eksotičnimi živalmi. Dejal je, da bi se s tem precej zmanjšalo tveganje za človeško zdravje. Omenil je možnost, da so te tržnice morda igrale ključno vlogo pri širjenju covida-19. ZDA je izpostavil kot svetovnega voditelja pri promociji čistega zraka in vode, ohranjanja naravnih virov in zaščite narave hkrati z gospodarsko rastjo. Podnebnih sprememb ni omenjal, prav tako ne vrste ukrepov vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je med drugim zrahljala pravila glede onesnaževanja voda, uhajanja metana, izpustov strupenih plinov termoelektrarn in med drugim tudi zaščite ogroženih živalskih vrst.

Iran bo moral odgovarjati za izstrelitev satelita

Sorodna novica Revolucionarna garda izstrelila prvi vojaški satelit v orbito

Iransko izstrelitev prvega vojaškega satelita, s čimer se je zjutraj pohvalila Iranska revolucionarna garda, je označil za teroristično dejanje v nasprotju z resolucijami ZN-a, za kar bo moral Iran odgovarjati. Resolucija iz leta 2015 Iran poziva, naj se vzdrži razvoja raket, ki bi lahko nosile jedrske konice. Pompeo je dejal, da bi moral Iran pred izstrelitvijo prositi za dovoljenje Varnostni svet ZN-a. ZDA so zaskrbljene, ker je lahko raketa, ki nese satelit v zemeljsko orbito, očitno sposobna nesti tudi kaj škodljivejšega proti ZDA. Trump je pred tem zjutraj tvitnil, da bo naročil mornarici, naj uniči iranske patruljne čolne, ki nadlegujejo ameriške ladje.

Odločitev o priključitvi Zahodnega brega stvar Izraela
Pompeo je med drugim govoril tudi o oblikovanju vlade narodne enotnosti v Izraelu med Benjaminom Netanjahujem in Bennijem Gancem, kar je pozdravil in dejal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z Izraelom. Oblikovanje vlade je doslej preprečeval spor okrog mogoče priključitve delov palestinskega Zahodnega brega Izraelu. Netanjahu zagovarja priključitev s podporo ZDA, Ganc pa le, če to podprejo sosednje države in Evropa. Dogovorila sta se, da bo o tem julija glasoval kneset, pa kar bo, bo. Pompeo je dejal, da je odločitev o priključitvi Zahodnega brega stvar Izraela.