Vojaki so Jaro mučili in mu zdrobili roke, nato so ga ubili. Foto: EPA
Vojaki so Jaro mučili in mu zdrobili roke, nato so ga ubili. Foto: EPA
Augusto Pinochet
Diktator Pinochet, ki je na oblast prišel z udarom s podporo ZDA, je vladal od leta 1973 do leta 1990. Po prevzemu oblasti je prepovedal politične stranke, razpustil je kongres in zavrgel ustavo. Demokratični sistem je namreč krivil, da je omogočil, da je na oblast prišla koalicija socialistov in komunistov. Leta 1973 je dejal, da Čile potrebuje "avtoritarno vlado, ki je sposobna odločno delovati". Foto: AP

Sodnik Miguel Vázquez je kazni dodelil po dolgotrajni preiskavi Jarove smrti 16. septembra pred 45 leti. Osmerica je bila na zaporno kazen obsojena zaradi umora Jare in nekdanjega direktorja zaporov Littréja Quiroge Carvajala, poroča Reuters. Deveti moški je bil obsojen za pet let zaradi vloge v prikrivanju umorov.

40-letni Jara je bil slaven pevec, direktor gledališča in univerzitetni profesor, ki je simpatiziral s socialistično vlado Salvadorja Allendeja, ki je bil z udarom odstranjen z oblasti. Allende je 11. septembra leta 1973 storil samomor.

Jaro so pučisti, ki so imeli podporo ZDA, prijeli in ga skupaj z njegovimi študenti, kolegi akademiki in množico drugih levičarjev zaprli na nogometnem stadionu. Ta je poimenovan po njem.

Viktorja Jaro mučili
Zaporniki, ki so zaprtje preživeli, so dejali, da so Viktorju Jari roke zdrobili s kopitom puške, prav tako so ga hudo pretepali. Ko so tri dni po njegovem izginotju našli njegovo truplo blizu pokopališča, je bilo v njem 44 lukenj od nabojev.

Njegova družina, vključno z ženo Joan in hčerko Amando, se je dolgo borila za pravico v njegovem primeru. Leta 2009 so izkopali njegovo truplo in naredili popolno obdukcijo.

Leta 2016 je civilno sodišče na Floridi v ZDA za odgovornega za mučenje in umor Jare obtožilo drugega nekdanjega vojaškega oficirja, Pedra Barrientesa, na čigar izročitev Čile še vedno čaka. Sodišče je Barrientesu naložilo plačilo 28 milijonov dolarjev Jarovi družini.

Pod desničarsko diktaturo Augusta Pinocheja, ki je prišel na oblast s pomočjo ZDA, vladal pa je do leta 1990, je država po neuradnih podatkih ubila 3.200 ljudi, mučenih pa je bilo 28.000. Poveljnik vojske je ostal do leta 1998, umrl pa je leta 2006. Ko je prevzel oblast, je dejal, da Čile potrebuje "avtoritarno vlado, ki je sposobna odločno delovati".