Foto: Reuters
Foto: Reuters

Požar se je od petka hitro povečal, obsega že več kot 4800 hektarjev, gasilci pa se borijo, da bi ga spravili pod nadzor. Z ognjem se spopada okoli 400 gasilcev s štirimi helikopterji. Gasilci sporočajo, da požara verjetno ne bodo spravili pod nadzor do naslednjega tedna, poroča BBC.

Razglasitev izrednih razmer v okrožju Mariposa bo državi omogočila dostop do zveznih sredstev za boj proti ognju.

Zaradi števila evakuirancev je težko najti namestitev za vse. Lastnica lokalnega hotela je dejala, da je hotel poln ljudi, ki so jih evakuirali. Prenočišča pa iščejo tudi gasilci.

Obseg tokratnega požara predstavlja zlovešč začetek sezone gozdnih požarov v Kaliforniji.

Oblasti opozarjajo, da kombinacija suše, podnebnih sprememb in pregoste vegetacije predstavlja precejšen izziv ter povečuje možnost za hitro širjenje ognja.

V večini ZDA se soočajo z zelo visokimi temperaturami. V okrožju Mariposa so v soboto izmerili 35,5 stopinj, takšna temperatura pa naj bi ostala še nekaj dni.

Severno od požara se nahaja nacionalni park Yosemite, kjer rastejo ene od najstarejših in največjih sekvoj na svetu. Ta drevesa je ta mesec že ogrožal en požar, a so ga gasilci uspeli pogasiti.

Nevarnost požarov povečujejo podnebne spremembe. Svet se je od začetka industrijske dobe že segrel za 1,1 stopinjo, temperature pa bodo še naprej naraščale, če države po svetu ne bodo drastično zmanjšale izpustov toplogrednih plinov.