Grčija zaradi krize doživlja izredno težke čase, kar je pokazal tudi sredin tragični dogodek. Foto: EPA
Grčija zaradi krize doživlja izredno težke čase, kar je pokazal tudi sredin tragični dogodek. Foto: EPA

77-letni obupanec se je ustrelil v glavo na trgu Sintagma, žarišču protestov proti varčevalnim ukrepom tamkajšnje vlade. Med tragičnim dogodkom je bilo na trgu veliko ljudi in po besedah prič, je moški zaklical: "Svojim otrokom nočem zapustiti dolgov."

Po strelu je na prizorišče prihitel rešilni avtomobil in moškega odpeljal v bližnjo bolnišnico, vendar je bil že mrtev, je sporočila policija. Po njenih navedbah so že uvedli preiskavo o motivu samomora. Dogodek se je zgodil pred postajo podzemne železnice Sintagma okoli sto metrov pred grškim parlamentom. Tam so bile v preteklih dveh letih demonstracije proti varčevalnim ukrepom, ki jih je grška vlada sprejela zaradi hude gospodarske krize.

Lani 40-odstoten porast samomorov
Zaradi gospodarske krize in ostrih varčevalnih ukrepov, ki so vodili tudi v naraščanje brezposelnosti in nižanje plač ter pokojnin, so v Grčiji sicer zaznali višjo stopnjo depresije med ljudmi in večje število samomorov, ki se je v letu 2011 v primerjavi z letom 2010 povečalo kar za 40 odstotkov. Povprečno število samomorov v Grčiji je bilo pred krizo sicer veliko nižje od evropskega povprečja. Za primerjavo: leta 2009 je bilo v Grčiji sedemkrat manj samomorov na 100 tisoč prebivalcev kot v Sloveniji.

Že februarja je javna uslužbenka zagrozila, da bo skočila iz stavbe javne službe za stanovanjsko politiko, potem ko je vlada zagrozila, da bo to v okviru varčevalnih ukrepov ukinila. Žensko so na koncu prepričali, da je načrt opustila.