Pred napadom je 57-letna Palestinka prebrala izjavo na videoposnetku. Foto: EPA
Pred napadom je 57-letna Palestinka prebrala izjavo na videoposnetku. Foto: EPA
Palestinski vsakdan
Življenje v neprestanem strahu pred raketami ... Foto: EPA

Odgovornost za napad je prevzelo oboroženo krilo gibanja Hamas, družina napadalke pa je sporočila, da je imela devet otrok in skoraj 30 vnukov. To je prvi znani primer v zgodovini palestinskih samomorilskih napadov, da je napad izvedla stara mama. Eden od njenih sinov je izrazil ponos nad svojo materjo. Na videoposnetku pred napadom je Palestinka dejala, da svojo smrt posveča Palestincem v izraelskih zaporih in palestinskemu premierju Ismailu Haniji iz gibanja Hamas.

Izraelska vojska je v operacijah na severu Gaze ubila sedem Palestincev, med njimi tudi vojaškega poveljnika skrajnežev iz gibanja Ljudski odporniški odbori, ki naj bi bilo odgovorno za večino zadnjih raketnih napadov na obmejna izraelska mesta.

Palestinci ponujajo roko Izraelu
V sredo je izraelska vlada odobrila nadaljevanje ofenzive proti palestinskim skrajnežem v Gazi, ki poteka od konca junija, ko so Palestinci ugrabili izraelskega vojaka. Od takrat so Izraelci v Gazi ubili 380 Palestincev, od tega okoli polovico civilistov. Z novimi operacijami skuša izraelska vojska preprečiti palestinske napade z doma narejenimi raketami, ki so v zadnjem tednu ubile dva Izraelca.

Medtem je vodja Islamskega džihada Hader Habib sporočil, da bi več palestinskih gibanj prenehalo raketne napade na Izrael, če bo ta ustavil vse napade v Gazi in na Zahodnem bregu. Med omenjenimi gibanji sta vladajoče gibanje Hamas in gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa ter nekaj manjših skupin. Dogovor o tem naj bi dosegli med srečanjem Abasa in premierja Hanije v Gazi.