Foto:
Foto:
Izraelski pravosodni minister Josef Lapid.

Šaron je načrt, ki ga je izdelal njegov svetovalec za nacionalno varnost, predstavil predstavnikom vojske in obrambnega ministrstva.

Novi načrt predvideva postopno izpraznitev judovskih naselbin v Gazi in dela naselbin na Zahodnem bregu. Po novem naj bi jih porazdelili v skupine glede na stopnjo varnosti, nato pa naj bi jih izpraznili. Najprej naj bi izpraznili bolj izolirane naselbine, kot sta Morag in Kfar Darom, kasneje pa še Guš Katif na jugu območja Gaze ter štiri naselbine na Zahodnem bregu.

Hiše naj bi porušili
Spremenjeni načrt predvideva rušitev naselbin po izpraznitvi, medtem ko
naj bi infrastruktura ostala nepoškodovana. Po prvotni zamisli bi zapuščene hiše prepustili palestinskim beguncem. Izraelski premier bo načrt vladi predstavil prihodnjo nedeljo, ko bo ta o njem tudi glasovala.

Lapid obsodil rušenje
Izraelski pravosodni minister Josef Lapid je obsodil rušenje palestinskih domov v Rafi in jih primerjal s holokavstom. Lapid je na srečanju vladnega kabineta pozval k prenehanju rušenj, vladno politiko pa označil za nehumano.

"Na televiziji sem videl staro žensko, ki je po ruševinah iskala zdravila. Spomnila me je na mojo babico, ki so jo med holokavstom izgnali iz njene hiše," je dejal 73-letni politik z jugoslovanskimi koreninami. Šarona so Lapidove izjave razjezile, označil pa jih je za nesprejemljive.

Izraelska vojska sicer še vedno izvaja operacijo Mavrica v begunskem taborišču Rafa. V operaciji je bilo od torka ubitih 43 Palestincev, uničenih pa okoli 50 hiš. Po pisnaju nekega izraelskega časnika je izraelska vojska Palestincem za porušene domove ponudila odškodnine.

V Nablusu umrli trije Palestinci
V eksploziji avtomobila v Nablusu na Zahodnem bregu so umrli trije Palestinci. Pripadniki Hamasa ter Brigad mučenikov Al Akse naj bi na vozičku prevažali razstrelivo, ki se je po naključju sprožilo. Pred tem so nekateri prebivalci trdili, da so napad izvedla izraelska letala oziroma helikopterji. Izraelska vojska je že zanikala vpletenost v dogodek.

Izrael je od začetka zadnje palestinske vstaje leta 2000 izvedel številne helikopterske napade na palestinske cilje, več deset palestinskih skrajnežev pa je umrlo tudi v nesrečah z razstrelivom.