Julian Assange je od leta 2019 zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh v Londonu. Foto: EPA
Julian Assange je od leta 2019 zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh v Londonu. Foto: EPA

52-letni Assange, državljan Avstralije, je v ZDA obtožen v 18 točkah, vse z izjemo ene pa se nanašajo na Zakon o vohunjenju iz leta 1917, in sicer zaradi objave več kot 700.000 zelo občutljivih ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu.

Februarja so Assangeevi odvetniki prosili za dovoljenje za izpodbijanje britanske odobritve izročitve ZDA. Trdijo, da je njegov pregon v ZDA politično motiviran.

Sodnica in sodnik višjega sodišča, ki presojata v tem primeru, sta odločila, da ima Assange iz več razlogov dobre možnosti za uspešno pritožbo zoper izročitev.

Sodišče je ameriške oblasti pozvalo k "zadovoljivim zagotovilom" glede vprašanja, ali se Assange v ZDA lahko sklicuje na prvi amandma ameriške ustave, ki zagotavlja svobodo govora, in tega, ali mu v primeru obsodbe grozi smrtna kazen.

Če bodo ZDA dale ustrezna zagotovila, bosta strani lahko predložili dodatne izjave, preden bo sodišče sprejelo dokončno odločitev. Naslednja obravnava je predvidena za 20. maj.

Assange je zaprt v strogo varovanem londonskem zaporu Belmarsh, odkar mu je pred petimi leti ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer se je sedem let skrival, odtegnilo zaščito in mu odvzelo azil. Takratna britanska notranja ministrica Priti Patel je junija 2022 odobrila njegovo izročitev ZDA, na kar se je Assange pritožil.

ZDA trdijo, da so Wikileaksove objave ogrozile življenja ameriških agentov, in zanikajo, da Assangea preganjajo zaradi njegovih političnih stališč.

Assange trdi, da je postopek proti njemu politično motiviran, njegovi odvetniki pa so nakazali, da bodo zadevo predali Evropskemu sodišču za človekove pravice.

Stella Assange: Sodišče je pozvalo ZDA k političnemu posredovanju

Na odločitev se je pred poslopjem sodišča v Londonu že odzvala Assangeeva žena Stella. "Sodišče je s tem pozvalo ZDA k političnemu posredovanju. To se mi zdi šokantno. Moj mož je novinar in politični zapornik, preganjajo ga samo zato, ker je razkril resnično ceno vojne," je dejala.

Dodala je, da je primer Juliana Assangea znak vsem novinarjem in drugim, da bodo preganjani, če bodo razkrivali interese tistih, ki vodijo vojno. "Ameriška vlada bi morala opustiti ta sramotni pregon. To je sramota za vsako demokracijo," je še dejala Stella Assange in pozvala prisotne, naj podprejo njenega moža.