Foto: Reuters
Foto: Reuters

Južnokorejska vojska je sporočila, da je bila raketa iz okolice Pjongjanga izstreljena v nedeljo okoli 2.55 po krajevnem času in je poletela okoli 1000 kilometrov vzhodno. Japonsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bila njena največja dosežena višina najmanj 50 kilometrov. To je bila prva letošnja izstrelitev severnokorejske rakete.

Hiperzvočne rakete potujejo z najmanj petkratnikom zvočne hitrosti in pogosto manevrirajo na razmeroma majhnih višinah. Kljub njihovemu imenu vojaški strokovnjaki pravijo, da glavna značilnost hiperzvočnih raket ni njihova hitrost, ki jo lahko presežejo tradicionalne balistične rakete, ampak vodljivost, s katero se lahko bojna glava izogne protiraketni obrambi.

Severnokorejska državna agencija KCNA je sporočila, da test ni predstavljal varnostne grožnje sosednjim državam. Kljub temu so potezo obsodile ZDA, Južna Koreja in Japonska.

Južnokorejska vojska je izstrelitev označila za kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in sporočila, da se bo na neposredne grožnje Severne Koreje "silovito odzvala".

Tudi odposlanci za jedrsko varnost Južne Koreje, ZDA in Japonske so po skupnem klicu obsodili nedeljsko izstrelitev rakete in sporočili, da so provokacije Severne Koreje glavni razlog za nestabilnost v regiji.

Nadaljevanje pogovorov med Severno Korejo in Rusijo

Kim Džon Un na obisku ruskega vesoljnega centra septembra 2023. Foto: AP
Kim Džon Un na obisku ruskega vesoljnega centra septembra 2023. Foto: AP

Severna Koreja je testiranje rakete opravila na isti dan, ko je delegacija pod vodstvom zunanje ministrice Choe Son Hui odšla na obisk v Rusijo.

"Severna Koreja je naša najbližja soseda in partnerica, s katero nameravamo sodelovati na vseh področjih," je ob obisku sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Obisk je nadaljevanje dogovorov, ki sta jih sklenila Kim Džong Un in Vladimir Putin ob obisku ruskega vesoljnega centra Vostočnij .

Peskov je dodal, da bo Putin "v bližnji prihodnosti" obiskal Severno Korejo, a datuma še niso določili.

Poglabljanje napetosti med obema Korejama

Izstrelitev rakete in obisk Rusije sta se zgodila v času naraščajočih napetosti med obema Korejama, ki sledijo nizu izstrelitev medcelinskih balističnih raket in prvega vohunskega vojaškega satelita. Washington in njegove zaveznike vse bolj skrbi poglabljanje vezi med Pjongjangom in Moskvo.

Severna Koreja je ob tem obtožila Seul, da z vojaškimi vajami in pozivi k oboroževanju stopnjuje napetosti v regiji, je sporočila severnokorejska državna agencija KCNA. "Že majhna iskrica lahko sproži silovit konflikt med dvema sovražnima državama," so zapisali v komentarju.

Severna Koreja je nedavno napovedala spremembe pri odnosu do Južne Koreje. Po novem jo označuje za sovražno državo, s čimer je nakazala novo smer zunanje politike, voditelj Kim Džong Un pa je dejal, da mirna združitev ni več mogoča. Strokovnjaki svarijo, da bi ta poteza lahko upravičila uporabo jedrskega orožja proti Seulu v morebitni vojni.