Foto:
Foto:
Ameriški vojaki ne morejo zagotoviti miru v Iraku.
Mosul: V eksploziji so bila uničena tudi štiri vozila.
Pripadnik iraške nacionalne garde ob zbranem orožju upornikov.

Arabska televizija Al Džazira je namreč predvajala posnetek, v katerem pripadniki skupine Ansar Al Suna grozijo omenjenima talcema, ni pa želela predvajati posnetka njunega obglavljenja, saj naj bi bili prizori prekruti.

Za televizijo Al Arabija pa so oboroženi moški, ki naj bi bili pripadniki skupine jordanskega skrajneža Abuja Musaba Al Zarkavija, v videoposnetku sporočili, da da so ugrabili Turka, ki ga bodo obglavili, če ameriške sile v treh dneh ne osvobodijo vseh Iračanov.

Spopadi med uporniki in Američani

Ameriški marinci so se v mestu Hit zahodno od Bagdada spopadli z iraškimi uporniki, med boji pa je zagorela tudi tamkajšnja mošeja.Ameriška vojska je sporočila, da je marince napadlo okoli 100 upornikov. Marinci so nato na pomoč poklicali vojaško letalstvo, ki je bombardiralo položaje upornikov. Ni znano, ali je zagorela šiitska ali sunitska mošeja.

Pred tem sta bila na jugu Bagdada v raketnem napadu ubita dva ameriška vojaka, pet pa je bilo ranjenih. V Mosulu se je v bližini ameriškega konvoja razstrelil samomorilski napadalec. V Faludži pa je odjeknila močna eksplozija, a podrobnosti napada niso znane.

Eksplozija v Faludži
Po poročanju prič naj bi v zahodnem iraškem mestu Faludža odjeknila močna eksplozija. Poročil o morebitnih žrtvah še ni. Do eksplozije je prišlo medtem, ko so se v Bagdadu sešli predstavniki Faludže in prehodnih iraških oblasti, da bi se dogovorili o predlogu za mirovni načrt v mestu.

Samomorilski napad v Mosulu
V Mosulu se je v bližini ameriškega konvoja razstrelil samomorilski napadalec, pri tem pa sta umrla najmanj dva človeka, 18 pa jih je ranjenih. Eksplozija je bila tako silovita, da je v cesti zazeval dva metra globok krater. Uničena so bila tudi štiri bližnja vozila. Po napadu naj bi prišlo do spopadov.

Policisti so v Mosulu v zadnjih 24 urah odkrili dve obglavljeni trupli. Motiv in storilci še niso znani, šlo pa naj bi za lokalna prebivalca.

Al Sadrova milica se razorožuje
Šiitska milica verskega voditelja Moktade Al Sadra naj bi se medtem v Sadrovi četrti začela razoroževati. V petih dneh naj bi ljudje po dogovoru s prehodno vlado oblastem predali težko orožje v zameno za ustavitev ameriških napadov na četrt.

Orožje zbirajo v poslopju mestnega sveta in na dveh policijskih postajah. Z ene od policijskih postaj so sporočili, da so v prvih urah prejeli le nekaj kosov orožja.

Iraška vlada pod vodstvom premierja Ijada Alavija naj bi za obnovo bagdadskega sluma, v katerem živi kar dva milijona ljudi, namenila pol milijarde dolarjev. Poleg tega upa, da bodo pozivu sledile tudi druge oborožene skupine.