Letalski napad se je zgodil med izraelsko ofenzivo v Gazi. Foto: EPA
Letalski napad se je zgodil med izraelsko ofenzivo v Gazi. Foto: EPA

V januarskem letalskem napadu je bilo ubitih 30 ljudi, sta sporočila visoka predstavnika sudanskih oblasti. Napad je bil izveden v puščavi na vzhodu države, po poročanju nekaterih medijev pa je bil tarča napada konvoj tihotapcev orožja, ki naj bi bilo namenjeno pripadnikom skrajnega palestinskega gibanja Hamas v Gazi.

Medtem ko so ZDA zanikale vpletenost v napad, pa izraelske oblasti tega niso niti potrdile niti zanikale. Brez omembe incidenta v Sudanu je izraelski premier Ehud Olmert dejal, da bo Izrael napadel, kjer koli bo to potrebno za ustavitev terorizma.

Sudan velika težava za Izrael
Neimenovani izraelski uradnik je povedal, da imajo veliko težavo s Sudanom kot virom za pretihotapljeno orožje, saj se na Egipt ni mogoče zanesti, da bo nadziral obsežno in zelo prepustno mejo.

V poročilu ameriškega inštituta za bližnjevzhodno politiko na začetku tega meseca so bili navedeni izraelski viri, ki so obtožili Iran, da pomaga pri tihotapljenju orožja za Hamas v Gazi prek Sudana in Egipta.

Gadafi za Darfur krivi Izrael
Sudanski predsednik Omar Al Bašir, za katerega je Mednarodno kazensko sodišče na začetku marca izdalo zaporni nalog zaradi obtožb o vojnih zločinih v Darfurju, se medtem mudi na obisku v Libiji pri Muamerju Gadafiju. Nedavno je Gadafi za konflikt v Darfurju obtožil tuje sile, pri čemer je izpostavil predvsem Izrael.

G. V.