Glavna tožilka haaškega sodišča ni zadovoljna s sodelovanjem Srbije. Foto: EPA
Glavna tožilka haaškega sodišča ni zadovoljna s sodelovanjem Srbije. Foto: EPA
Sodelovanje Srbije bi lahko bilo boljše

"Zagotavljam vam, da so razmere boljše, kot so bile pred letom dni, a je sodelovanje še vedno prepočasno in ni zadovoljivo," je Del Pontejeva poročala zunanjim ministrom Evropske unije v Luksemburgu in dodala, da ne more podati pozitivne ocene, dokler Srbija ne bo aretirala nekdanjega generala Ratka Mladića in ga predala sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

Glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je v poročilu osredotočila na dva vidika sodelovanja z Beogradom - poleg iskanja haaških obtožencev še na dostop do dokumentov in arhivov srbske vlade. "Srbske oblasti morajo okrepiti dejavnosti iskanja in usklajenosti svojih služb v prihodnjih tednih, v Beograd pa se bom vrnila 25. in 26. oktobra, da ocenim napredek v sodelovanju," je povedala Del Pontejeva.

Podpis sporazuma s Srbijo odložen
Evropski komisar za širitev Olli Rehn je po objavi poročila Del Pontejeve povedal, da bo EU odložila podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo, saj morajo natančno preučiti ugotovitve tožilke. "Podatke bomo pregledali do konca meseca, ko bo tožilka znova obiskala Beograd. Glede sodelovanja Srbije pri iskanju vojnih zločincev pa lahko rečem, da je kozarec prej napol poln, kot napol prazen," je še dodal Rehn.

Evropska unija bo tako s Srbijo podpisala sporazum o pridružitvi, ko bo ta dokazala, da je začela polno sodelovati s Haagom in bo pokazala pripravljenost, da pred sodišče privede dva najbolj iskana vojna zločinca Ratka Mladića in Radovana Karadžiča.

B. T.

Sodelovanje Srbije bi lahko bilo boljše