Štirje osumljenci naj bi bili člani skrajne skupine Zveza islamskega džihada, ki prihaja iz Uzbekistana in je domnevno povezana z Al Kaido. Foto: EPA
Štirje osumljenci naj bi bili člani skrajne skupine Zveza islamskega džihada, ki prihaja iz Uzbekistana in je domnevno povezana z Al Kaido. Foto: EPA
Odmevno sojenje v Nemčiji

Na sodišču v Düsseldorfu so se znašli trije nemški in en turški državljan, ki jih oblasti sumijo članstva v teroristični skupini ter načrtovanja napada z razstrelivom na ameriške državljane v Nemčiji. Zaradi primera je v okolici sodišča močno poostrena varnost, medtem ko v sodni dvorani obtoženci sedijo za neprebojnim steklom, visokim tri metre.

Na začetku sojenja je sodnik enemu izmed obtožencev ukazal, naj sname svojo islamsko čepico, saj po njegovih besedah sodišče v tem vidi provokacijo.

To je v Nemčiji največji sodni proces proti osumljenim teroristom po sojenju pripadnikom Frakcije rdeče armade v 70. letih prejšnjega stoletja. Obtožencem grozi do 15 let zaporne kazne, sodni proces pa bi lahko trajal dve leti ali celo dlje.

Prijeti med pripravo razstreliva
Aretacija domnevnih teroristov septembra leta 2007 je bila rezultat nekajmesečne preiskave v sodelovanju z ameriško obveščevalno agencijo Cia. Pri njih so našli 26 detonatorjev in 12 sodov vodikovega peroksida.

Tri osumljence so prijeli ravno v trenutku, ko so mešali kemikalije in poskušali pripraviti 410 kilogramov razstreliva. To je kar stokrat več, kot ga je bilo uporabljenega v terorističnih napadih v Londonu leta 2005. Četrtega osumljenca je nemškim oblastem lani novembra izročila Turčija.

Napadi kazen za nemško misijo v Afganistanu
Obtožnica osumljence bremeni priprave napadov z avtomobili bombami na ameriške ustanove v Nemčiji, med njimi tudi na oporišče Ramstein, in na nočne klube, kamor zahajajo Američani. Po besedah tožilcev so načrtovali bombne napade "nepredstavljivega obsega", vse to pa naj bi bila kazen za nemško navzočnost v Afganistanu.

Oblasti menijo, da so osumljenci načrtovali, da bi bombne napade izvedli, ko je v nemškem parlamentu potekalo glasovanje o podaljšanu vojaške misije v Afganistanu. S tem naj bi poskušali vplivati na že tako skeptično nemško javnost, da bi se obrnila proti nemški navzočnosti v nemirni državi.

G. V.

Odmevno sojenje v Nemčiji