Motasadek gre še tretjič pred sodnika. Foto: Reuters
Motasadek gre še tretjič pred sodnika. Foto: Reuters

Munir El Motasadek je bil lani zaradi članstva v teroristični organizaciji Al Kaidi obsojen na sedem let zapora, obtožbi zaradi množičnega umora pa se je izognil. Zdaj pa je višje sodišče odločilo, da je kriv tudi tega, zato mora spet pred sodnika. Grozi mu 15 let zaporne kazni.

Maročan je eden redkih, ki so jim sodili zaradi terorističnih napadov 11. septembra 2001, v katerih je umrlo skoraj 3.000 ljudi. Vpletenost v napade zavrača, priznava le urjenje v Al Kaidinem taboru.

Pritožbe, pritožbe
Motasadekovi odvetniki vztrajajo, da njihov klient ni vedel ničesar o načrtih ugrabiteljev letal, ki so se zaleteli v newyorški WTC in poslopje Pentagona v Washingtonu. Odvetniki so se že lani pritožili nad obsodbo sodelovanja v teroristični organizaciji, čes da o tem ni dokazov.

Pritožbo pa so vložili tudi tožilci, ki so bili mnenja, da bi moralo sodišče Motasadeka spoznati krivega resnejših obtožb, ker da je vedel, da nameravajo ugrabitelji uporabiti potniška letala za množični umor. Sodnik Klaus Tolksdorf se je strinjal s tožilci.