Spitzer naj bi se večkrat dobival s prostitutkami. Foto: EPA
Spitzer naj bi se večkrat dobival s prostitutkami. Foto: EPA
Odstop Spitzerja

Pritisk na predstavnika demokratov se je začel v ponedeljek, ko je časopis Times objavil članek, da naj bi ga zvezni agenti, ki so preiskovali prostitucijsko mrežo, ujeli pri dogovoru, da se dobi s prostitutko, ki naj bi mu za uro užitkov zaračunala 1.000 dolarjev. Po objavi članka so nanj pritisnili tudi republikanci, zvezni preiskovalci pa glede tega, ali bodo proti njemu uvedli preiskavo, v javnosti niso govorili.

Neka javnomnenjska raziskava je pokazala, da naj bi kar 70 odstotkov newyorških volivcev zahtevalo, da se Spitzer poslovi od svojega položaja, ki ga je s prav takšno podporo zasedel novembra 2006. Okoli polovica vprašanih pa se je strinjala, da bi mu morali zaradi tega tudi soditi.

48-letni Spitzer je poročen in je predtem vodil newyorško tožilstvo, ugled pa mu je prinesla borba proti finančnemu kriminalu na Wall Streetu in tudi prostituciji. Po izbruhu škandala, za katerega meni, da je zasebna zadeva, se je opravičil svoji družini in tudi javnosti.

Times je med drugim tudi poročal, da se je Spitzer v zadnjih nekaj letih večkrat dobival s prostitutkami, ki jih je upravljala mednarodna mreža s sedežem v New Jersyju. Za vsako srečanje naj bi odštel več tisoč dolarjev.

M. R.

Odstop Spitzerja