Kosovsko vodstvo je zavrnilo obtožbe, da je premier Thaci na čelu mafiji podobne združbe, ki je vpletena v trgovino s heroinom in človeškimi organi. Foto: EPA
Kosovsko vodstvo je zavrnilo obtožbe, da je premier Thaci na čelu mafiji podobne združbe, ki je vpletena v trgovino s heroinom in človeškimi organi. Foto: EPA
Mitrovica
Kosovo je od razglasitve neodvisnosti februarja leta 2008 priznalo 75 držav. Foto: EPA

Zannier je v poročilu o delu misije ZN-a na Kosovu (Unmik) zapisal, da upa, da bo nastopilo obdobje večjega dialoga med Kosovom in Srbijo. Člani Varnostnega sveta ZN-a so med drugim omenjali obtožbe o trgovanju s človeškimi organi. Tudi Zannier je podprl poziv Sveta Evrope k preiskavi obtožb ter se zavzel, da bi bila ta temeljita, nepristranska in neodvisna. Unmik je na voljo za sodelovanje, saj se zaveda, da bo pot do sprave še težja, dokler bo to viselo v zraku. Ni pa izrazil mnenja, kdo naj bi vodil preiskavo, ki jo je že začela misija EU-ja na Kosovu (Eulex).

Srbija in Rusija za večjo vlogo VS-ja
Srbski zunanji minister Vuk Jeremić in ruski veleposlanik Vitalij Čurkin sta se skupaj z nekaterimi drugimi veleposlaniki držav, kot sta Kitajska in Gabon, zavzela za večjo vlogo Varnostnega sveta. Evropske članice tega organa so zagovarjale pristojnosti Eulexa, predstavnica ZDA trgovine z organi sploh ni omenjala, druge države pa so bile glede pristojnosti nevtralne, vendar so se zavzele za neodvisno preiskavo.

Večji del zasedanja je minil po že dobro utečenem scenariju srbskega in ruskega vztrajanja, da ne bo priznanja enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, in opozarjanja na to, da predstavnik Kosova v VS-ju nastopa kot posameznik, ne kot predstavnik države. Zunanji minister Kosova Enver Hoxhaj je poudaril, da je Meddržavno sodišče v Haagu potrdilo legalnost osamosvojitve, in pozval k reševanju praktičnih vprašanj.

Vračanje beguncev prepočasno
Zannier je menil, da je dialog med Srbi in Kosovci ključen za reševanje odprtih vprašanj, ki ovirajo razvoj Kosova. Pozval je k spodbujanju zaupanja med skupnostmi na Kosovu in omenil težave na severu Kosova, kjer so odnosi slabi in štetje prebivalstva ni bilo izvedeno, kar je po njegovem mnenju nepotrebna politizacija procesa. Sicer pa vračanje beguncev poteka počasi, ker ni dovolj delovnih mest, tujih investicij, inflacija pa narašča.

Vsak na svojem bregu
Jeremič je opozoril, da Eulex nima pristojnosti za preiskavo trgovine s človeškimi organi, lahko pa sodeluje z mehanizmom, ki naj ga vzpostavi VS. Ponovil je, da ne bo priznanja Kosova, in obsodil nameščanje posebnih enot kosovske policije na sever pokrajine, vendar poudaril, da Srbija sprejema in podpira dialog.

Njegov kolega Hoxhaj si želi reševanja praktičnih vprašanj in je pozval Srbijo, naj neha ovirati njegovo državo z zavračanjem priznanja potnih listin in ukrepi, kot je poziv k bojkotu štetja prebivalstva. Po njegovem prepričanju ima Eulex vse pristojnosti, da izvede preiskavo obtožb o trgovini s človeškimi organi.

Člani Varnostnega sveta so obe strani pozivali, naj nadaljujeta dialog, izražali zaskrbljenost nad položajem na severu Kosova in pozivali k preiskavi obtožb trgovine z organi. Američanka Rosemary DiCarlo je posebej čestitala Kosovu za prvo predsednico države na Balkanu (Atifete Jahjaga) in vztrajala, da ima Eulex vse pristojnosti za preiskave vseh kriminalnih dejanj.