Tihomir Purda je bil nekaj ur po odločitvi srbskega tožilstva že izpuščen iz pripora v BiH-u. Foto: Reuters
Tihomir Purda je bil nekaj ur po odločitvi srbskega tožilstva že izpuščen iz pripora v BiH-u. Foto: Reuters
Purda po opustitvi pregona na svobodi

Hrvaški mediji poročajo, da je namestnik srbskega državnega tožilca Bruno Vekarić v Beogradu pojasnil, da imajo premalo dokazov za pregon trojice, ki jo sumijo vojnih zločinov v Vukovarju leta 1991. Povedal je, da so na Hrvaškem in v Srbiji zaslišali 44 prič, nobena izmed njih pa ni bremenila Purde, Janjića ali Maslova. Na podlagi tega je srbsko tožilstvo sklenilo, da ni podlage za kazenski pregon hrvaških veteranov.

"Gre za primer dobrega regionalnega sodelovanja. Želel bi se zahvaliti državnim tožilcem v Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem za sodelovanje," je povedal Vekarić.

Purda: "Srečen, da grem k ženi in otrokom"
V Bosni in Hercegovini, kjer je bil Purda v priporz, so ga popoldne že izpustili na svobodo, takoj ko so dobili od srbskega tožilstva obvestilo, da ne bodo zahtevali njegove izročitve. "Lahko samo povem, da sem srečen, ker grem k ženi in otrokom," je v kratki izjavi novinarjem dejal Purda.

Kot je dejal Purdov odvetnik Josip Muselimović, je hrvaški veteran v pogovoru s srbskimi preiskovalci v BiH-u "absolutno potrdil svojo nedolžnost", ker je bilo njegovo priznanje izsiljeno z mučenjem v ujetništvu v Srbiji.

Prijet na podlagi Interpolove tiralice
Purdo, ki so ga 5. januarja letos pristojni bosanski organi prijeli na mejnem prehodu s Hrvaško pri Orašju, so bremenili vojnega zločina nad tremi ujetniki in ranjencem nekdanjega JLA-ja, ki naj bi ga skupaj z Maslovom in Janjićem zagrešil 5. novembra 1991. Prijeli so ga na podlagi Interpolove tiralice, izdane leta 2007 na zahtevo Srbije.

Prijetje Purde je izzvalo val nezadovoljstva na Hrvaškem, posebej med vojnimi veterani, ki so večkrat množično protestirali v več hrvaških mestih in zahtevali odgovornost hrvaške vlade zaradi njenega odnosa do veteranov.

Purda po opustitvi pregona na svobodi