Nikolić je sprva vztrajal v poslopju srbske skupščine, nato pa so ga zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja prepeljali v bolnišnico. Foto: EPA
Nikolić je sprva vztrajal v poslopju srbske skupščine, nato pa so ga zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja prepeljali v bolnišnico. Foto: EPA
Vodja srbske opozicije v bolnišnici

Direktor zasebne bolnišnice "Novi Beograd" Reik Huskić je za srbske medije povedal, da so laboratorijske analize pokazale, da je Nikolićev organizem dehidriral in da se zdravniki trudijo, da bi mu zagotovili ustrezno terapijo. Ob tem spoštujejo voljo pacienta, ki še vedno zavrača hrano in tekočino, kar je tudi vzrok poslabšanja njegovega stanja.

Huskić je zatrdil še, da za zdaj še niso zaznali simptomov zmedenosti organizma, a dodal, da bodo v primeru dodatnega poslabšanja stanja pacienta spremenili terapijo in ukrepali, kot je v primeru dehidracije potrebno.

Nikoliću so predpisali nekatera zdravila
B92 ob tem poroča, da je nevropsihiater Jovan Marić zjutraj medije obvestil, da Nikolića zdravijo z nekaterimi zdravili. "S spoštovanjem načel medicinske tajne vam lahko povem samo to, da je stanje Tomislava Nikolića relativno stabilno. Po poslabšanju v nedeljo zvečer smo mu predpisali nekatera zdravila," je povedal Marić in ob tem dodal še: "Dolžni smo spoštovati avtonomijo in voljo pacienta, a moramo glede na njegovo starost in dejstvo, da zavrača hrano in tekočino, sprejeti nekatere ukrepe."

Patriarh Irenej Nikolića prosi, naj neha stavkati
Predsednika Srbske napredne stranke Nikolića, ki od sobote gladovno stavka in skuša tako doseči razpis predčasnih volitev, so v nedeljo zvečer iz poslopja srbske narodne skupščine zaradi poslabšanja stanja prepeljali v bolnišnico. Nikolić trdi, da stavka zaradi Srbije in zaradi oholosti oblasti ter slabega življenjskega standarda v državi, za katerega ne verjame, da se lahko spremenil.

V nedeljo ga je obiskal srbski predsednik Boris Tadić, ki ga je prosil, naj prekine stavko in mu pojasnil, da pri razpisu volitev ne nastopa kot posameznik, ampak kot predsednik Srbije, ki ima na skrbi javni interes. Srbski Blic je poročal, da je patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irenej na Nikolića naslovil sporočilo, kjer ga je prosil, naj prekine gladovno stavko, saj to ni v skladu z vero. "Ni krščansko ubijati in mučiti svojega telesa," je zapisal Irenej.

Vodja srbske opozicije v bolnišnici