Od države zahtevajo, da v spomin na ubite na mestu šole postavijo spominski center. Na protestu so jih podprli tudi nekateri drugi državljani in javne osebnosti, poročajo srbski mediji.

V strelskem napadu 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli ubil deset ljudi, devet učencev in varnostnika. Dan pozneje je sledil še en strelski napad, v katerem je 20-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil devet ljudi, večinoma mladih.

V Srbiji odtlej vsak teden potekajo protesti pod sloganom Srbija proti nasilju. Sprva so potekali v Beogradu, nato pa so se razširili po državi.

Starši so se pred šolo simbolično zbrali ob 8.40, ob uri, ko se je 3. maja začel strelski napad, ter prižigali sveče in polagali cvetje. Nato so se odpravili proti sedežu vlade, kjer so pustili sporočila z napisom "3. maj še vedno traja".

Mama ene od ubitih deklic je v izjavi za medije sporočila, da stavba, v kateri je bilo ubitih deset ljudi, ne more biti več šola. Od države je obenem zahtevala, naj se jasno opredeli, ali meni, da bi na tistem mestu morali zgraditi spominski center ali ne.

Protest staršev je podprla tudi univerzitetna profesorica in nekdanja rektorica beograjske univerze Ivanka Popović. Za srbsko televizijo N1 je opozorila, da stvari glede ustanovitve spominskega centra potekajo prepočasi in da so starši upravičeno ogorčeni.

Popović je dodala, da je spominski center nujen, da družba ne bi pozabila na grozljivo tragedijo. Ob tem je dejala, da je do tega zločina privedlo spodbujanje sovražnega govora. "Mislim, da je to nekaj, kar moramo spremeniti in zaustaviti, ker vodi v popolno brezvladje. To pomeni, da lahko vsak brez kakršnih koli posledic gre nad vsakogar, ki se ne strinja z njim," je pojasnila.