Croatia Airlines se spopda s hudimi težavami. Foto: EPA
Croatia Airlines se spopda s hudimi težavami. Foto: EPA
Hrvaški piloti in stevardese stavkajo

Po napovedih sindikatov bo stavka potekala za nedoločen čas, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve. Med drugim zahtevajo, da bi tudi v novi kolektivni pogodbi imeli enake pravice kot v prejšnji, ki se je iztekla 1. aprila. Nasprotujejo tudi napovedanim odpuščanjem delavcev.

Uprava hrvaške letalske družbe je pojasnila, da bo stavka samo delno ovirala običajni promet družbe. Po njihovih ocenah bo posledice stavke čutilo okoli 900 od 4.600 potnikov, ki imajo letalske vozovnice za današnje polete. Te potnike bodo prepeljali z najetimi letali ali z letali partnerskih družb.

Vse informacije o poletih so objavili na spletnih straneh Croatia Airlinesa, dodatne podrobnosti pa ponujajo tudi po telefonu v svojem klicnem centru. Vsem potnikom, ki ne bodo mogli izkoristiti vozovnic med stavko, bodo vrnili denar ali izpostavili nadomestne vozovnice brez doplačila.

Hrvaška vlada se je zaradi večletnih poslovnih težav družbe Croatia Airlinesa odločila za prestrukturiranje družbe, ki predvideva tudi odpuščanja približno 200 delavcev in krčenje delavskih pravic zaposlenih. Po prestrukturiranju naj bi sledila tudi privatizacija hrvaškega letalskega prevoznika.

Hrvaški piloti in stevardese stavkajo