Srečanje zunanjih ministrov G-7 mineva tudi v znamenju priprav na vrh G-7, ki bo 7. in 8. junija na gradu Elmau na Bavarskem. Foto: Reuters
Srečanje zunanjih ministrov G-7 mineva tudi v znamenju priprav na vrh G-7, ki bo 7. in 8. junija na gradu Elmau na Bavarskem. Foto: Reuters
Ukrajina
Razmere v Ukrajine so še zdaleč od miru. Foto: Reuters

Na srečanju zunanjih ministrov Nemčije, Francije, Velike Britanije, Italije, Japonske, Kanade in ZDA namreč ni vodje ruske diplomacije Sergeja Lavrova, saj so Rusijo zaradi priključitve Krima izključili iz skupine industrijsko najrazvitejših držav, ki je tako iz G-8 postala G-7.

"Pomakniti se bliže rešitvi"
Vrnitev Rusije v skupino je Steinmeier znova povezal s končanjem konflikta na vzhodu Ukrajine. Kot se je izrazil, mora Moskva pomagati ustvariti "pogoje", ki bodo omogočili njeno vrnitev, med drugim mora pomagati zagotoviti, da "se ukrajinski konflikt pomakne bliže rešitvi". "Prav nobenega interesa nimam za dolgoročno izolacijo Rusije. Prepričan sem, da bi vrnitev Rusije v G-8 izboljšala pogoje za mednarodne delovne odnose. A pot do njenega ponovnega članstva vodi prek spoštovanja dogovora iz Minska, rešitve ukrajinske krize in zavez, ki se jim je Rusija obvezala. O tem ni dvoma, to je skupno stališče skupine G-7," je še dodal.

Drugi dan srečanja zunanjih ministrov v Lübecku v Nemčiji se je sicer začel optimistično. Ameriški državni sekretar John Kerry je namreč izrazil prepričanje, da bo ameriška vlada uspešno končala jedrski dogovor z Iranom v zameno za ukinitev sankcij.

Kot poroča Polona Fijavž, dopisnica RTV Slovenija iz Berlina, so poleg Irana večji del pogovorov posvetili še dogovorom z Rusijo ter razmeram na Bližnjem vzhodu. A Steinmeier je že pred vrhom predstavil jasno sliko o tem, kaj je na vrhu nemogoče doseči: "Sprijazniti se moramo s tem, da bodo izredne krizne razmere, s katerimi se spopadamo, del vsakdana v naslednjih mesecih in letih. Konflikti, ki prevladujejo v naših življenjih, in novice iz Libije, Jemna, o Boko Haramu, samooklicani Islamski državi, od Sirije do Ukrajine in Rusije. Noben izmed teh konfliktov ne deluje tako, da bi se ga dalo rešiti v naslednjih treh, šestih, devetih tednih," je dejal.

Skoraj 2.000 protestnikov
Kot dodaja Fijavževa, je v Lübeck že v torek prišlo okoli 1.800 protestnikov, ki nasprotujejo prevladi kapitalističnega sistema, rasizmu in načrtovanemu prostotrgovinskemu sporazumu med EU-jam in ZDA. Na enem izmed plakatov protestnikov je poleg fotografije Merklove pisalo: Upor proti vaši Evropi. Martin Gosch, učitelj iz Lübecka, je dejal: "Tukaj sem kot kritik kapitalizma in tudi zato, ker se mi zdi nenavadno, da sedem držav govori v imenu 193 držav sveta. In vprašanje je, kaj je njihov interes. Glede tega sem kritičen." Policija je že v torek aretirala več protestnikov, koliko in zakaj, ne želijo izdati. Za varnost skrbi 3.500 policistov.