V najhujšem terorističnem napadu v Evropi po strmoglavljenju potniškega letala nad Lockerbiejem leta 1988 je umrlo 191 ljudi, več kot 1.800 pa jih je bilo ranjenih. Foto: EPA
V najhujšem terorističnem napadu v Evropi po strmoglavljenju potniškega letala nad Lockerbiejem leta 1988 je umrlo 191 ljudi, več kot 1.800 pa jih je bilo ranjenih. Foto: EPA
Bombe je razneslo v jutranjih urah, ko je gneča na vlakih največja. Foto: EPA

Trije od oproščenih obsojencev so bili konec oktobra lani obsojeni zaradi članstva v teroristični celici, ki je bila odgovorna za najhujše islamistične napade na evropskih tleh, medtem ko je bil četrti oproščen obsodbe, da je priskrbel razstrelivo.

Sodišče je ob tem potrdilo oprostitev "Mohameda Egipčana", ki je bil eden izmed organizatorjev napadov, saj je bil že obsojen v Italiji na osem let zapora zaradi članstva v teroristični organizaciji in je zato sodišče odločilo, da ne more biti dvakrat obsojen za isti zločin.

Veliko žrtev je bilo razočaranih nad kaznimi, ki so jih dosodili obtožencem, saj so bile te veliko nižje, kot je zahteval državni tožilec. V sodnem procesu za napade je sodišče oktobra lani oprostilo deset moških, medtem ko jih je 21 obsodilo za sodelovanje v napadih.

11. marca 2004 je na štirih polnih mestnih vlakih razneslo eksploziv, ki je bil skrit v desetih nahrbtnikih in sprožen s pomočjo mobilnih telefonov. Tri tedne pozneje so španski policisti obkolili stanovanje v predmestju Madrida, kjer se je zadrževalo sedem moških, od tega dva osumljenca za napade. Po obkolitvi so se moški razstrelili, pri čemer je bilo uporabljeno isto razstrelivo kot v napadih na vlake.

Prst najprej uperjen proti Eti
Takoj po napadih je takratna konservativna španska vlada krivdo pripisala baskovski separatistični organizaciji Eta, kar se je po zbranih dokazih izkazalo za nepravično, vladajočo ljudsko stranko pa je to stalo zmage na parlamentarnih volitvah tri dni po napadih.

Čeprav je sodišče zanikalo povezavo napadov z Eto, pa nekateri mediji in žrtve še danes trdijo, da je morala biti nekakšna povezava. Islamski skrajneži so se za napade na madridske vlake odločili iz maščevanja za pristonost španskih vojakov v Afganistanu in Iraku.

G. V.