Foto: Reuters
Foto: Reuters

Leta 2025 bo v središču mesta, kjer so finančni in nakupovalni predeli, dovoljena samo vožnja električnih vozil. Na začetku tistega leta bodo sprejeli odločitev, ali bodo to območje še razširili.

Podžupan mesta za področje prevoza Lars Stromgren je dejal, da zrak v mestu zdaj povzroča težave s pljuči pri dojenčkih in prezgodnje smrti starejših.

Guardian poroča, da je več mest sprejelo ukrepe za zmanjšanje onesnaženosti zraka, a Stockholm gre korak dlje kot večina. Pariz, Atene in Madrid so prepovedali samo dizelska vozila, London pa zahteva plačila za vozila z motorji na notranje zgorevanje, ki najbolj onesnažujejo.

Stormgren je dodal, da so za prepoved izbrali območje, kjer je večje število kolesarjev in pešcev vsakodnevno izpostavljenih onesnaženemu zraku.

Načrt mesta ima sicer nekaj izjem. Dovoljeni bodo namreč večji kombiji s hibridnimi motorji, izjeme bodo tudi reševalna in policijska vozila, pa tudi vozila z vozniki ali potniki z invalidnostjo.

V Stockholmu so na oblasti levičarske stranke in stranke, posvečene zaščiti okolja, vključno z Zeleno stranko. V tej stranki upajo, da bo ukrep spodbudil večje število električnih vozil.

Medtem pa so predstavniki transportne gospodarske panoge dejali, da je načrt mesta preveč radikalen. Kot so dodali, se Zeleni stranki in mestu Stockholm preveč mudi.