Hotel Carlton v Lillu, ki naj bi bil središče razuzdanih zabav. Foto: Reuters
Hotel Carlton v Lillu, ki naj bi bil središče razuzdanih zabav. Foto: Reuters
Protestnica
Pred sodiščem se je zbralo več golih aktivistk skupine Femen. Foto: Reuters
Nekdanji šef IMF-ja tudi zvodnik?

Nekoč eden najvplivnejših mož na svetu in nesojeni kandidat za francoskega predsednika se mora na sojenju v Lillu zagovarjati, da je bil eden izmed vodij mreže, ki je najemala prostitutke za razuzdane zabave v Bruslju, Parizu in Washingtonu. Obtožnica ga bremeni, da je pomagal in podpiral prostitucijo sedmih ljudi med 29. marcem 2008 in 4. oktobrom 2011.

"Le 12 spolnih zabav v treh letih"
Sam krivdo ves čas zanika. V prvem zaslišanju pred sodiščem je poudaril, da ni "zagrešil niti prekrška niti zločina". Dejal je še, da je bilo razvpitih zabav, ki se jih je udeležil, malo, da so bile daleč narazen in da na njih ni bilo "divjih dejavnosti", kakršnih je obtožen. Zatrdil je, da je v treh letih obiskal le 12 spolnih zabav.

Po nastopu Straussa - Kahna je danes pričala ena od prostitutk, ki se je predstavila kot Mounia, in razkrila nekaj podrobnosti noči s Straussom - Kahnom v enem od pariških hotelov. Danes že upokojena prostitutka je med pričanjem večkrat planila v jok in med drugim dejala, da je bila prisiljena v "nenaraven spolni odnos". "Mislim, da je videl, da tega nočem. Jokala sem, bolelo me je," je povedala in dejala, da je vseeno privolila, ker je potrebovala denar. Je pa potrdila, da se s Straussom - Kahnom ni pogovarjala o denarju ali plačilu za te storitve. Dejala je še, da je bila na tisti zabavi oblečena "klasično", da pa so bile druge prostitutke v bolj izzivalnih oblekah, iz katerih je bilo mogoče sklepati, s čim se ukvarjajo.

Ključno vprašanje v primeru proti Straussu - Kahnu je, ali je vedel, da so ženske, s katerimi se je zabaval, prostitutke, in ali je igral vlogo pri organiziranju teh zabav. V preteklosti je priznal, da je lahkoživ in da uživa v orgijah, vendar vseskozi odločno zanika, da bi vedel, da so bile ženske plačane.

Visoke kazni za zvodništvo
V Franciji je prostitucija legalna, je pa kaznivo zvodništvo - spodbujanje, okoriščanje ali organiziranje prostitucije. Za ta dejanja je zagroženih do deset let zapora in do 1,5 milijona evrov denarne kazni.

V preiskavi afere Carlton, imenovani po enem od hotelov v Lillu, kjer so lokalni poslovneži in visoki uslužbenci policije organizirali vroče zabave, so ugotovili, da so nekatere od vpletenih prostitutk sodelovale na dogodkih, ki se jih je udeležil tudi Strauss-Kahn. Sicer pa se celo v tožilskih vrstah niso mogli poenotiti, ali lahko dokažejo, da je bil Strauss-Kahn zvodnik in ne zgolj navadna stranka. Konec leta 2013 se je tožilec Frederic Fevre zavzel, da bi pregon opustili, vendar je preiskovalni sodnik to zavrnil in odredil sojenje.

Poleg 65-letnega Straussa - Kahna se je na zatožni klopi znašlo še 13 soobtoženih - pisana druščina menedžerjev luksuznih hotelov, policistov, prostozidarjev in lastnik bordela, znan pod vzdevkom "zvodnik Dodo". Drugi obtoženi so na procesu, ki se je začel 2. februarja, že pričali. Pred sodiščem je nastopilo tudi že več žensk, ki so delale kot prostitutke.

Pred začetkom zaslišanja Straussa - Kahna so pred sodiščem v Lillu protestirale tri aktivistke feminističnega gibanja Femen. Med njimi je ena od aktivistk z razgaljenimi prsmi, na katerih je pisalo "zvodniki, stranke, krivi", želela splezati na streho Strauss - Kahnovega avtomobila, drugi dve pa sta se postavili k vozilu. Ženske so zahtevale obsodbo za stranko prostitutk. Po dobri minuti protesta so jih prijeli policisti.

Nekdanji šef IMF-ja tudi zvodnik?